Tilaa
Mainos

Valmistaudu talveen

Kun veneilykausi on ohi, veneilijä huolehtii, että vene voi jäädä pitkän talven yli odottamaan uutta kevättä. Vuoden kierrossa olosuhteet asettavat kovia vaatimuksia kuivilla seisovalle veneelle. Siksi syksyllä kannattaa valmistautua jo seuraavaan veneilykauteen.

01.09.2019

KirjoittajaMaritim

Yksi tärkeimpiä tapoja valmistautua tulevaan on moottoriöljyn vaihto. Moottorivalmistajien suositus on, että moottoriöljy, miksei myös peräöljy, vaihdetaan 100 tunnin välein tai vähintään kerran vuodessa. Syksy on öljyn vaihtoaika vesillä ajetun kesän jälkeen.

Kun öljynvaihdon haluaa tehdä itse, ainakin isomman koneen omistajan kannattaa miettiä, millä vanha öljy otetaan vaivattomasti moottorista ulos. Suuressa dieselissä voi olla seitsemän, jopa kahdeksankin litraa öljyä. Sen pumppaaminen pienellä käsipumpulla on paitsi raskasta vie myös runsaasti aikaa.

Käytännöllinen vaihtoehto käsin pumppaamiselle on Marco-öljynvaihtopumppu. Vaativaankin käyttöön tehty Marco on metallikuorinen ja pumppua pyörittävä hammasratas on pronssia.

Se pumppaa suurenkin öljymäärän vaivattomasti ja nopeasti. Pumpun kapasiteetti on 20 litraa tunnissa, joten ison moottorin öljymäärän tyhjentäminen kestää vain puolisen tuntia. Ja mikä parasta, se pumppaa myös uuden öljyn sisään.

Marco-öljynvaihtopumppu toimii 12 voltin jännitteellä ja pumpun virtajohdossa on hauenleuat, joten se on helppo liittää akkuun. Pumpun virrankulutus on 7,5 ampeeria, ja paketissa tulee mukana kaikki tarvittava, muun muassa letkut.

Syksy on myös hyvä aika vaihtaa moottorien anodisarjat. Anodit on syytä vaihtaa vuosittain tai viimeistään, kun kolmannes anodin aineesta on syöpynyt pois.

Usein anodeja kutsutaan sinkeiksi, sillä se on merialueilla anodien yleisin materiaali. Jonkin verran merellä käytetään myös alumiinianodeita, mutta niiden osalta on varmistuttava, että ne ovat epäjalompia kuin suojattava kohde. Sisävesillä käytetään yleensä magnesiumanodeja veden vähäisemmän sähkönjohtavuuden vuoksi.

Tecnoseal-anodit ovat sinkkiä ja soveltuvat erinomaisesti moottorien suojaamiseen meriolosuhteissa. Italialainen Tecnoseal on Euroopan johtava anodien valmistaja, jonka valikoimassa on sopivat sinkit lähes mihin tahansa markkinoilla olevaan venemoottoriin.

Tecnoseal-anodisarja sisältää moottorin kaikki (2 – 4 kpl) anodit, joten niiden lisäksi ei ole tarvetta hankkia muita anodeita. Anodisarjojen mukana tulevat myös teräsruuvit niiden kiinnittämiseen. Sarjat ovat moottorikohtaisia.

Lue myös nämä

X