Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Mainos

Cobra VHF-puhelin – Helppoon kommunikointiin myös hätätilanteessa

Erilaiset meri-VHF-radiopuhelimet ovat viime aikoina yleistyneet, vaikka matkapuhelinten veikattiin aikanaan syövän muut kommunikointivälineet pois markkinoilta. VHF-puhelin on edelleen hieno väline niin alusten väliseen keskusteluun, kommunikointiin veneen ja vierassataman kanssa sekä avun saamiseen hätätilanteissa.

30.03.2018

KirjoittajaMaritim

Alustenvälinen kommunikointi hoidetaan rannikkoalueilla pääosin VHF-taajuuksilla (Very High Frequency eli erittäin korkea taajuusalue), kuten myös laivojen kommunikointi satamien, viranomaisten ja muiden rannikkoradioasemien kanssa. VHF toimii useimmiten paljon paremmin ja varmemmin kuin tavallinen matkapuhelin, jonka kuuluvuutta katvealueet häiritsevät etenkin saaristossa paljon. VHF:n kautta kuulee myös monet merenkululle tärkeät varoitukset ja tiedotteet

VHF-puhelimet ovat lisänneet suosiotaan myös siksi, että jotkin niiden mallit riittävät nykyisten veneiden katsastussääntöjen mukaan korvaamaan aiemmat, määräajoin uusittavat hätäraketit ja soihdut. Yksi tunnetuimmista VHF-puhelinmerkeistä on Cobra, jonka mallit ovat mm. menestyneet erinomaisesti suomalaisten venelehtien testeissä.

VHF-puhelimia ovat sekä kiinteät, erillisellä antennilla varustetut laitteet että kannettavat radiopuhelimet. Kannettaville puhelimille on saatavana asennustelineitä, jolloin ne ovat kiinteästi veneessä aina omalla paikallaan. Ne on myös helppo kiinnittää vaikkapa veneilyliiveihin, kun lähdetään liikkeelle apuveneellä tai mennään maihin.

Cobra MR HH350 on valmistajansa edullisimpia VHF-puhelinmalleja. Sen erityispiirre on kelluvuus ja vedensietokyky. Se ei uppoa pohjaan ja on nopeasti taas käytettävissä vaikkapa pienen sukelluksen jälkeen.

Laite kuuntelee ja skannaa kerrallaan kolmea sille annettua kanavaa, joista Suomessa myytäviin puhelimiin hätä- ja muihin kutsuihin käytetty kanava 16 sekä Suomen huviveneilyssä käytetyt L1 ja L2 on esiasennettu jo valmiiksi.

Puhelimessa on valittavissa lähetysteho 1, 3 tai 6 wattia. Pienin teho riittää lähietäisyyksille ja suurin taas olosuhteista riippuen useisiin meripeninkulmiin saakka.  Käyttäjän nouseminen seisomaan tai veneen kannelle auttaa kuuluvuutta. Puhelimen taustavalo auttaa käyttöä pimeässä.

VHF-puhelimen käyttö edellyttää radioasema- ja käyttäjälupaa, mutta esimerkiksi, jos veneessä on jo kiinteä VHF-puhelin, Cobralle ei uusia lupia tarvita. Pienen veneen turvavälineenä se on oivallinen.

Puhelimen kampanjahinta akkuineen ja latureineen on nyt 159,00 euroa (svh. 199,00 euroa).

Maritim-jälleenmyyjät ympäri maan. Tarkista lähin jälleenmyyjäsi www.maritimshops.fi/jälleenmyyjät

X