Tilaa
Mainos

Toimiva toiletti tuo mukavuutta

Mukavan ja rentouttavan lomaveneilyn yksi tärkeä tekijä ovat veneen saniteettiratkaisut. Asialla on merkitystä pitkillä matkoilla, mutta miksei myös päiväretkillä.

04.05.2021

KirjoittajaMaritim

Suomessa on ollut voimassa laki veneiden käymäläjätteiden käsittelystä jo yli 15 vuotta. Sen mukaan vesi-wc:llä varustetuissa veneissä on oltava jätevesisäiliö, sillä jätevesien laskeminen suoraan mereen sisäisillä aluevesillä on kielletty. Aluevesiraja kulkee 12 meripeninkulman etäisyydellä mantereesta ja uloimmista saarista.

Kiellolla on haluttu suojella saaristoluontoa erityisesti herkästi saastuvilla alueilla sisäsaaristossa, luonnonsatamissa ja satamissa yleensä.

Vaikka edelleen joissain uusissakin veneissä käytetään niin sanottua kemiallista wc:tä, jossa jätevesisäiliö on osa liikutettavaa istuinta, ovat kiinteästi asennetut wc-järjestelmät yleistyneet. Yhä pienempiin, jopa kuusimetrisiin DC-veneisiin voidaan sovittaa wc ja suihku.

Jäteveden tyhjennysasemien määrä on myös kasvanut. Kunnat ovat monin paikoin ottaneet vastatakseen jätteiden käsittelystä, ja Pidä Saaristo Siistinä ry on jo vuosien ajan ylläpitänyt – ja lisännyt – erityisesti merialueiden, mutta myös sisävesien tyhjennysasemia.

Veneilijöiden osalle on jäänyt huolehtia oman veneensä järjestelmästä: wc-istuimesta, letkuista ja jätevesisäiliöstä tyhjennysheloineen.

Yksi jätevesijärjestelmän toiminnan tärkeimmistä osatekijöistä on huolto. Sen laiminlyöminen kostautuu pahimmillaan vuotoina ja vähintäänkin kiusallisena hajuna. Imutyhjennyksen jälkeinen huuhtelu poistaa viimeisetkin rippeet jätteistä ja se kannattaa tehdä ainakin silloin, kun tyhjennysjärjestelmä on liitetty viemäriverkostoon. Sen sijaan saariston rajallista tyhjennyskapasiteettia ei kannata täyttää vedellä.

Viemärijärjestelmiin saattaa säännöllisestä huollosta huolimatta muodostua kovettumia etenkin jätevesitankin pohjalle ja letkujen mutkiin. Myös tukokset järjestelmässä ovat mahdollisia. Transclean 65 on jätevesitankin pesuaine, joka liuottaa kovettumat kuten virtsakiven, ja siten estää tukosten syntymistä.

Transclean 65 sopii järjestelmän kaikille osille, kumille, muoville ja metalleille. Se on voimakkaasti hapan ja sisältää mm. forsforihappoa, mutta hajoaa biologisesti. Pesuaineen voi antaa vaikuttaa jonkin aikaa tankissa, minkä jälkeen se huuhdellaan viemärijärjestelmään, ei missään tapauksessa tyhjennetä vesistöön.

Tiedä säiliön tilanne

Monesti yksi jätevesijärjestelmän käytön hankaluuksia on seurata säiliön täyttöastetta. Läheskään kaikissa järjestelmissä ei ole siitä kertovaa mittaria. Silloin pahimmillaan arvaillaan ja parhaimmillaan pidetään tukkimiehen kirjanpitoa huuhtelukerroista, jaetaan säiliön tilavuus yksittäisen huuhtelukerran litramäärällä ja arvataan loput.

Gobius Pro poistaa tämän ongelman. Se on säiliön ulkopuolelle asennettava ultraäänianturi, joka mittaa nestetasoa. Anturi välittää tiedon Bluetooth-yhteyden kautta Android- tai iOS-laitteelle ladatulle sovellukselle, kun nestetaso on saavuttanut ennalta määrätyn eli anturin tason.

Hälytettävän nestepinnan tason käyttäjä voi valita itse, jätevesisäiliön kohdalla yläosaan ja vaikkapa vesisäiliön kohdalla alaosaan. Varsinaista nesteen litramäärää anturi ei kerro, mutta lähemmäksi sitä pääsee asentamalla useamman sensorin.

Gobius Pro ei vaadi reiän poraamista säiliöön tai anturin asentamista säiliön sisäpuolelle nesteeseen, vaan se kiinnitetään kaksipuolisella teipillä.

Anturilta tulee kaksi erillistä johtosignaalia, toinen mukana tulevaan puna/vihermerkkivaloon, toinen summeriin. Anturi vaatii vain 100 milliampeerin virran.

Mikään ei kuitenkaan ole ikuista. Ikä ja ahkera käyttö kuluttavat myös wc-järjestelmää. Letkujen uusiminen ei ole mitenkään harvinaista, ja toisinaan tulee eteen myös wc-istuimen vaihto.

Johnson Pump Aqua T Comfort wc-istuimen kulho on lasitettua posliinia, istuinrengas ja kansi emaloitua puuta. Materiaalinsa ansiosta kulhon huuhtelu on hiljaista kuin kotona ja kulho on myös helppo pitää puhtaana. Tehokas käsipumppu voidaan asentaa kulhon kummalle puolelle tahansa. Uudistettu männänvarren läpivienti estää nesteen tihkumisen pumpun juuresta. Vedenkulutus huuhtelukertaa kohden on 2–2,5 litraa.

Wc:n valinnassa suosiotaan ovat kasvattaneet sähkötoimiset wc-istuimet. Niillä on joitakin merkittäviä etuja käsipumpulla varustettuihin verrattuna.

Esimerkiksi Sanimarin-käymälän yksi iso etu on tilan säästö. Monissa pienissä veneissä on jopa vakiovarusteena sähköpumpulla varustettu wc. Toinen huomattava etu on, että ne ovat usein varustettu murskainpumpulla, jolloin vältetään mahdolliset tukokset. Sähkökäyttöisen wc:n huuhtelumäärä on myös vakio, jolloin jätevesisäiliötä ei turhaan täytetä vedellä. Sanimarin Comfort 31 -istuimeen saa myös lisävarusteena erillisen huuhtelupumpun.

 

 

Tuotteet Maritim-jälleenmyyjiltä ympäri maan. Tarkista lähin jälleenmyyjäsi https://maritim.fi/jalleenmyyjahaku/

Lue myös nämä

X