Tilaa
Mainos

Kiinnitä vene aina huolella

Vaikka poikkeaisit laituriin vain hetkeksi, vene on syytä kiinnittää kunnolla, ei sitaisten. Ja käytä aina kunnon köysiä.

16.05.2021

KirjoittajaMaritim

Venevakuutusten yleisten ehtojen mukaan veneen on oltava turvallisesti kiinnitettynä tai ankkuroituna siten, että se kestää sää- ja tuuliolosuhteiden nopeita vaihteluita. Kiinnitysköysien vetolujuuden on oltava riittävä veneen kokoon ja painoon nähden.

Maalaisjärjeksi muutettuna tämä tarkoittaa, että vene sidotaan aina kunnolla kiinni ja siihen käytetään kunnollisia köysiä, ei mitään pyykkinaruja. Vanha merenmiesten nyrkkisääntö on, että vene kiinnitetään aina kuin myrskyn varalta. Etenkin kun vene jätetään laituriin pidemmäksi aikaa.

Kiinnitysköysien lujuuden mitoituksessa kannattaa käyttää harkintaa. Monissa pienemmissä veneissä knaapit ovat niin pieniä, että paksuja köysiä ei voi käyttää, mutta 12 millimetrin köysi sopii useimpiin pikkuveneisiin. Sitä ohuempia ei juuri kannata käyttää.

Veneen kiinnitykseen kannattaa valita laadukas köysi, onhan se ajallisesti eniten käytössä oleva köysi veneessä. Punottu polyesteriköysi on hyvä valinta, myös polyamidiköysi on luja, joskin jotkut laadut ovat herkkiä UV-säteilylle. Tämän päivän vahvimmat köydet eli dyneemat kestävät melkein mitä vaan, mutta joustamattomina ne eivät ole parhaimmillaan veneen kiinnityksessä.

Ämpäriin pakatussa Robline-kiinnitysköysisarjassa on kaikki köydet, jotka veneen kiinnittämiseksi laituriin tarvitaan: neljä kuusi metriä pitkää ja reilunkokoisella, valmiiksi pleissatulla lenkillä varustettua polyesteriköyttä keulaan ja perään, sekä kaksi kymmenen metrin köyttä esimerkiksi springiksi, kun tarvitaan erityisen varmaa kiinnitystä. Väriltään köydet ovat mustia, ja ne ovat uv-suojattuja, mikä pidentää käyttöikää. Köysisarjaa on kahtena eri vahvuutena, 14 ja 16 millimetrin paksuisena.

Köyden käyttöikää voi pidentää kulutussuojalla sekä joustimilla. Roblinen kulutussuoja on köyteen pujotettava, Cordura-kankaasta ommeltu suojakuori, joka estää köyttä hankautumasta esimerkiksi laiturin renkaaseen tai pollariin.

Köysi- tai kiinnitysjoustin puolestaan keventää köyteen kohdistuvia äkkinäisiä nykäyksiä, jotka eivät rasita ainoastaan köyttä, vaan myös veneen knaapeja ja laiturin pollareita.

U-cleat-joustimessa on irrotettava lukitusmekanismi, joka tekee köyden kiinnittämisen joustimeen helpoksi. Mallistossa on sopiva joustin 10–18 millimetrin köysille.

Smart Snubber puolestaan on uudenlainen, pienikokoinen joustin, joka voidaan pujottaa myös jo kiinni olevaan köyteen. Haluttaessa enemmän joustoa, Snubbereita sopii köyteen useampia.

Ankkuriliinakela on kiinnityksen apuväline, joka nykyään näkyy yhä useamman veneen peräkaiteessa. Ei ihme, sillä se on helposti käytettävä tapa kiinnittyä ennen kaikkea poijuun, mutta jota käytetään myös ankkurin kanssa. Poijukiinnityksessä liinan päässä on tavallisesti varrellinen poijuhaka.

Ruostumattomasta teräksestä valmistetussa kelassa liina on kätevästi kierrettynä rummulle niin, että se juoksee kevyesti ja sotkeutumatta ulos. Samalla tavoin se on helppo kelata käytön jälkeen takaisin rummulle.

1852 Ankkuriliinakelaa on kahta eri kokoa. Pienemmässä on 32 metriä 25 mm leveää liinaa ja suurempi malli sisältää peräti 50 metriä liinaa, jonka leveys on 35 mm. Liinan murtolujuus on 2 000 kiloa.

Puoshaka kuuluu jokaisen katsastetun veneen varustukseen, eikä siitä ole haittaa katsastamattomissakaan veneissä. Joskus aikaisemmin puoshaat oli varustettu teräväkärkisellä, uittotyömailta tutulla päällä. Nykyajan puoshaat ovat vaarattomampia, eikä niitä enää juuri kutsutakaan puoshaaksi.

Venehaka on – pään mallista riippumatta – käytännöllinen apuväline rantauduttaessa tai tavoiteltaessa poijua kiinnittymiseen. Handy Dock -venehaka on varustettu teleskooppivarrella. Koottuna haka on 1,10 m pitkä. Se on näppärä pidentää pikalukituksen ansiosta, ja auki vedettynä pituus kasvaa kahteen metriin.

Handy Dock -venehaan varsi on alumiinia ja muut osat lujaa muovia. Hakaosaan voidaan myös liittää Handy Dock -kiinnityskoukku, jolla köysi saadaan kiinnitettyä suoraan paksuunkin laiturirenkaaseen.

Ankkuri- ja kiinnitysköysien suositusvahvuudet voi katsoa köysivalmistajien verkkosivuilta.

Tuotteet Maritim-jälleenmyyjiltä ympäri maan. Tarkista lähin jälleenmyyjäsi https://maritim.fi/jalleenmyyjahaku/

Lue myös nämä

X