Tilaa
Mainos

Helpotusta rantautumiseen

Rantautuminen, ja etenkin poijuihin kiinnittäytyminen, koetaan monesti hankalaksi ja vaikeaksi. Jos vielä tuuli haittaa ajamista poijulle ja poijua yritetään tavoittaa veneen kannelta, tehtävä saattaa tuntua epätoivoiselta.

10.07.2019

KirjoittajaMAINOS: MARITIM

 

Tähän on kuitenkin olemassa apuvälineitä. Jo pitkään markkinoilla on ollut erilaisia poijuhakoja, mutta on yksi apuväline, joka on vielä enemmän: Handy Dock.

Handy Dock -kiinnityskoukku kiinnittyy kätevästi venehakaan, jolloin sillä on helppo ulottua esim. poijun renkaaseen. Kiinnityskoukku irtoaa venehaasta jääden lukittuna esim. poijurenkaaseen kiinni. Vaikka kuormitus olisi kova, koukku on helppo irrottaa vetämällä salvasta, joka sijaitsee kiinnitysköyden asennusreijän vieressä.

 

Handy Dock on sarja kiinnittymisen – ja irrottautumisen – apuvälineitä, jotka merkittävästi helpottavat veneilijän elämää. Sarjaan kuuluu kiinnityskoukku, kiinnityslenkki sekä venehaalla varustettu teleskooppivarsi. Näitä tarpeen mukaan yhdistelemällä, veneen kiinnitys ja irrotus on vaivatonta.

Handy Dock -kiinnityskoukku on periaatteessa karbiinihaka, mutta erona tavanomaiseen hakaan on, että Handy Dockin voi irrottaa myös kuormitettuna. Tämä perustuu siihen, että kuorma ei koskaan kohdistu avautuvaan mekanismiin. Haassa on erillinen lenkki, johon köysi kiinnitetään.

Koukun kiinnittämistä varten tarvitaan jopa kaksimetriseksi avautuva, teleskooppivartinen venehaka. Sen valmistusmateriaali on lujitemuovi ja koukussa on kätevä haka, jolla varren voi lukita haluamaansa pituuteen.

Haan päässä on ura, johon kiinnityskoukku asetetaan. Kun haka on poijun tai laiturin lenkissä, vedetään venehaka irti ja köysi on kiinnitetty.

Poijuun tai lenkkiin kiinnitetyn Handy Dock kiinnityskoukussa on reikä, josta vetämällä haan salpa avautuu. Avaamiseen käytetään sama venehakaa kuin kiinnittämiseen. Venehaan sakara työnnetään kiinnityskoukun avausreikään ja vedetään: koukku aukeaa ilman, että tarvitaan erityistä voimaa.

Paalu- ja pollarikiinnitystä varten Handy Dock -sarjassa on kiinnityslenkki, joka on valmistettu kuormaliinasta. Sen molemmissa päissä on valmiit lenkit, jotka kiinnitetään valmiiksi kiinnityskoukkuun ja lenkki pujotetaan esimerkiksi pollarin ympärille.

Handy Dock kiinnityskoukkua on saatavana kahta eri kokoa, 33 ja 23. Pienempi on tarkoitettu lenkeille, joiden halkaisija on enintään 21 mm. Suurempi soveltuu 33 mm:n lenkeille. Kiinnitysrenkaan on oltava vähintään 45 mm halkaisijaltaan, jotta kiinnityskoukku pääsee vapaasti liikkumaan. Komposiittimuovista valmistettu koukku kestää jopa 1,5 tonnin suoran vedon.

Handy Dock on ruotsalainen tuote.

Lue myös nämä

X