Tilaa
Mainos

Valitse pelastusliivi oikein

Pelastusliivin valinta on tärkeä askel turvallisen veneilyn tiellä, mutta liivistä on myös pidettävä huolta – joka kevät.

01.05.2022

KirjoittajaMaritim

Pelastusliivejä on pääasiassa kahdenlaisia, kiinteillä kellukkeilla varustettuja ja kaasulla täyttyviä. Kummankin tyypin liivin valinnassa kannattaa muistaa muutama tärkeä asia: millaisella vesistöalueella sitä käytetään, paljonko sen tulee kantaa ja että se on sopiva käyttäjälleen.

Kiinteillä kellukkeilla varustettujen liivien kohdalla tämä tarkoittaa valintaa kelluntapukineiden ja varsinaisten pelastusliivien välillä. Kelluntapukineiden noste on tyypillisesti 50 N, ja ne sopivat lähinnä rannan lähellä tapahtuvaan veneilyyn. Ne eivät myöskään kannattele tajutonta oikeassa asennossa vedessä.

Pelastusliivien noste vaihtelee. Ne ovat myös varustettu kauluksella, joka pitää tajuttomankin henkilön pään veden pinnalla. Etenkin pienille lapsille suositellaan pelastusliivejä. Marinepool-malliston pienimmät liivit ovat 5–10 kilon vauvoille. Ja lapsen kasvaessa sopivia kokoluokkia on useita aina isokokoisten aikuisten liiveihin saakka.

Tänä päivänä kaasutäytteiset automaattiliivit, ns. paukkuliivit, ovat pitkälti korvanneet kiinteillä kellukkeilla varustetut liivit. Ennen kaikkea käyttömukavuus suhteessa suureen nosteeseen on tehnyt niistä suosittuja. Siinä missä aikuisen 100 newtonin nosteen tarjoava kiinteä liivi on jäykkä ja hiostava esimerkiksi purjehtiessa, paukkuliivi mukautuu paremmin liikkeisiin, eikä se ole missään olosuhteissa hiostava.

Kaasutäytteisten liivien mitoitus ei kulje samaa tahtia käyttäjänsä kilojen kanssa kuten kiinteiden liivien. Siksi niiden valinnassa tuleekin kiinnittää huomiota selkä- ja lantiohihnojen säätövaroihin. Liivien kantavuus ei välttämättä näy pakattujen liivien koossa.

Paukkuliivien valinnassa kannattaa myös kiinnittää huomiota liivin rakenteeseen. Edullisimmat liivit ovat usein keveimpiä, sillä niissä kellutussäiliön kuori on osa säiliön rakennetta. Se tekee liiveistä rikkoutumiselle alttiin toisin kuin liiveissä, joissa kuori on säiliöstä erillinen.

Paukkuliiveissä on runsaasti vaihtoehtoja varusteiden ja kantavuuden mukaan. Esimerkiksi brittiläisen Crewsaverin mallistosta löytyy runsaasti vaihtoehtoja aina 150 N:n junioriliivistä aina 290 N:n avomerimallistoon saakka. Yksi suosituimmista liiveistä on kevyt Crewfit 165N Sport. Crewsaverin liiveissä kuori ja kellutussäiliö ovat erillisiä.

Tarkasta vuosittain

Pelastusliivi tai kelluntapukine on tärkein henkilökohtainen turvallisuustekijä vesillä maalaisjärjen jälkeen. Siksi liivistä – kaikista liiveistä – on pidettävä huolta.

Kiinteällä kellukkeella varustetut liivit on hyvä tarkastaa veneilykauden jälkeen mahdollisten vahinkojen varalta: Onko kellukelokeroiden kangas ehjä? Ovatko soljet, vetoketju ja nauhat kunnossa? Jos ei, hankitaan uusi liivi tai korjataan siltä osin kuin mahdollista, mutta valmistajan ohjeita noudattaen. Sen jälkeen säilytetään kuivassa tilassa odottamassa tulevaa veneilykautta.

Paukkuliivien kohdalla prosessi on hieman mutkikkaampi, mutta ei ylivoimainen. Se kannattaa kuitenkin varsinaisen tarkastamisen osalta jättää kevääseen.

Liivi säilytetään kuivassa ja mieluiten huoneenlämmössä. Keväällä liivi avataan ja kelluke puhalletaan täyteen ilmaa. Sen jälkeen liivi jätetään vuorokaudeksi. Jos liivistä vuotaa ilmaa, kannattaa ottaa yhteyttä myyjään tai maahantuojan huoltoon mahdollisia korjausohjeita varten. Liiviä ei pidä ottaa käyttöön tai korjata oma-aloitteisesti.

Jos liivi ei ole vuotanut selvästi tyhjäksi, ruuvataan hiilidioksidipullo irti. Pullon kylkeen on stanssattu sen kokonaispiano. Punnitaan pullo keittiö- tai kirjevaa’alla. Mikäli paino täsmää ilmoitettuun, pullo on täysi. Tarkastetaan vielä, että pullon pää on ehjä.

Laukaisumekanismeja on periaatteessa kahdenlaisia. Toinen toimii vedessä sulavan selluloosasulakkeen avulla, toinen veden paineesta. Laukaisimissa on selkeästi merkitty vihreällä ja punaisella symbolivärillä niiden toimintakunto: vihreä = kunnossa, punainen = vaihda. Suositukset sulavien sulakkeiden vaihtovälistä vaihtelevat.

Samassa yhteydessä kannattaa tarkastaa hihnojen, solkien ja pillin, sekä mahdollisen valon kunto.

Varaosia, kuten laukaisimia ja niiden osia liiveihin saa samoista myymälöistä kuin liivejäkin.

Turvallista veneilykesää.

Tuotteet Maritim-jälleenmyyjiltä ympäri maan. Tarkista lähin jälleenmyyjäsi https://maritim.fi/jalleenmyyjahaku/

Lue myös nämä

X