Tilaa
Mainos

Pitävät ja lämpimät kumisaappaat veneilijälle

Merimiesten saappaat olivat aikanaan nahkaa. Saappaat olivat pitkävartiset ja vaativat runsaasti työtä pysyäkseen vedenpitävinä. Saappaita hoidettiin rasvaamalla. Mitä enemmän nahkaan sai hierottua vedeltä suojaavaa rasvaa, sen mukavampaa oli seilorin elämä huonossa kelissä.

09.06.2019

KirjoittajaMAINOS: MARITIM

Tänä päivänä purjehtijan – ja yhtä lailla moottoriveneilijän – elämä on siinä suhteessa huomattavasti paljon helpompaa. Nykyaikaiset materiaalit eivät vaadi jatkuvaa hoitoa, ja kuitenkin jalat pysyvät mukavan kuivina ja lämpiminä.

Etenkin purjehduskäytössä saappaisiin kohdistuu monenlaisia vaatimuksia. Pohjan on oltava pitävä millä tahansa pinnalla, sillä liukkaat saappaat ovat vaaralliset. Niiden on oltava lämpimät, sillä pitkä, kostea päivä merellä on vaativaa etenkin jaloille. Saappaiden on – tietysti – oltava vedenpitävät niin, että jalkoja voi pitää vaikka miten pitkään vedessä. Eivätkä saappaiden suut saa olla liian avarat, jotta vesi ei pääse sitä kautta jalkoihin.

Näiden vaatimusten lisäksi saappaiden on istuttava jalassa napakasti, sillä etenkin purjehtiessa joudutaan liikkumaan paljon, ja veneissä on runsaasti kaltevia pintoja, jotka ovat haastavia saappaiden muodolle.

Purjehdussaappaita on periaatteessa kolmenlaisia: hengittävällä, mutta vettä pitävällä kalvolla varustetut saappaat, kumisaappaat ja keinokumisaappaat.

Kalvosaappaat ovat siitä hyvät, että ne parhaimmillaan hengittävät, eikä jalka kastu hiestä.

Polyuretaanista tavallisesti valmistetut keinokumisaappaat ovat tyypillisesti hyvin keveitä, mutta jossain määrin hiostavat.

1852 Kumisaappaat ovat sataprosenttista luonnonmateriaalia eli kumia ja suunniteltu erityisesti purjehduskäyttöön. Saappaiden nilkkaosan muotoilu tukee jalkaa myös nopeissa liikkeissä ja kumipohja on liukumaton. Se ei myöskään jätä jälkiä tiikki- tai lujitemuovikanteen.

1852 Kumisaappaissa on irrotettava pohjallinen, ja saappaissa on kanta-, jalkapöytä- ja varvasvahvikkeet. Saappaiden vuori on lämmintä polyesteriä, joka kastuessaan kuivuu nopeasti.

Saappaiden väri on tummanharmaa vaaleanharmain vahvikkein. Kokoja on saatavana 37:stä 47:ään.

 

Lue myös nämä

X