Tilaa
Mainos

Hauskoja ja hyödyllisiä veneilyn apuvälineitä

Yksinkertaisimmillaan veneily on ajelehtimista paikasta toiseen. Sopivilla apuvälineillä siitä tulee paljon hauskempaa – ja turvallisempaa.

10.05.2021

KirjoittajaMaritim

Maailman vesillä on kuljettu tuhansia vuosia. Ensi alkuun mentiin, minne tuuli vei, sittemmin oivallettiin, että taivaan tähdet viitoittavat kulkua kohti määränpäätä. Niiden avulla selvisi suunta, mutta kulloinenkin sijainti pysyi vielä enemmän tai vähemmän arvoituksena.

Todellinen navigointi alkoi vasta, kun englantilainen puuseppä John Harrison vuonna 1761 yli 30-vuotisen työn tuloksena esitteli kronometrin eli tarkkuuskellon, joka olosuhteista välittämättä riitti ajan ja sen myötä sijainnin täsmälliseen määrittämiseen. Edelleen kellolla on merkittävä rooli paikanmäärityksessä, sillä myös gps-järjestelmä tukeutuu aikaan.

Digitaaliset kartat ja sähköiset navigointivälineet ovat tehneet sijainnin määrittelyn helpoksi. Mutta entäpä jos sähköisellä kartalla näkyvää venesymbolia ei osaakaan sijoittaa ympäristöön? Tai jos sähköistä karttaa ei syystä tai toisesta näe? Silloin on syytä perehtyä ympärillä olevaan maisemaan hieman tarkemmin.

Tarjolla on edelleen myös apuvälineitä, jotka eivät vaadi sähköjärjestelmää tai korkeintaan laitekohtaisen pariston. Muutaman kymmenen euron paperikartta on tietysti loistava varajärjestelmä sähköiselle navigaattorille, samoin vanha kunnon kompassi.Telineeseen asennettava, moottoriveneisiin tarkoitettu Ritchie Explorer -kompassi antaa nopealla vilkaisulla veneen keulasuunnan. Kompassin asteikkokehä on halkaisijaltaan 70 mm ja siinä on vihreä yövalo estämässä häikäisyä. Kompassissa on helposti käytettävä sisäinen kompensointi lähiympäristön aiheuttamalle poikkeamalle.

Kiikari on edelleen yksi veneilijän tärkeimmistä varusteista. Kiikaria tarvitaan, kun tähystetään maamerkkejä tai reimareita. 1852 Crew 7 x 50 kiikarin katselukulma on 6,6 astetta ja näkökentän leveys 1000 metrin päässä on 115 metriä. Kiikarin linssit on suojapinnoitettu.Veneilykäytössä yleisin kiikarin suurennuskerroin on 7 ja etulinssin halkaisija on 50 mm. Kohtuullinen suurennuskerroin pitää kuvan vakaana, suuri etulinssi antaa valoa hämärässäkin. Mutta kun valo käy vähiin, silloin sytytetään Hella Marine M70 -hakuvalo.

Hellan 2500 lumenin led-lampussa on sekä keinukytkin että liipaisinkatkaisin pistoolikahvassa, mutta sen voi myös kiinnittää kansiasennusjalustaan. 2,5 metrin kierrejohdossa on tupakansytytinliitin.

Sään seuraaminen on jokaisen veneilijän perustaito

Kovaan keliin harvoin lähdetään, mutta tuuleen ja aallokkoon voidaan joskus joutua. Siksi säätä on syytä seurata.

Tuuli on sumun ohella yksi veneilyolosuhteisiin eniten vaikuttavista tekijöistä. Tuulta ja sen kehitystä voi arvailla aaltojen kokoa seuraamalla, mutta on olemassa myös varmempikin keino – tuulimittari.

Skywatch Xplorer XP-01 on vesitiivis tuulimittari, joka näyttää vallitsevan tuulennopeuden kolmen prosentin tarkkuudella. Mittausalue on 1–42 m/s. Mittayksikkönä voi käyttää kaukaisemmilla vesillä yleisiä fps (jalkaa sekunnissa) tai mph (mailia eli 1 609 metriä tunnissa), tai meille tutumpia kilometriä tunnissa ja solmua. Valikosta tietysti löytyy myös Suomessa yleisesti käytettävä m/s.Mittarissa on taustavalo ja se säästää patteria katkaisemalla virran automaattisesti minuutin käytön jälkeen. Mittari toimii litteällä litiumparistolla 2–3 vuotta.

VHF tarkoittaa lisäturvaa

Matkapuhelin on yhä useamman veneilijän mielestä myös turvapuhelin, ja joissain olosuhteissa se voi ollakin, etenkin lähellä mannerta ja hyvällä säällä. Kuitenkin erityisesti merellä meri-vhf-puhelin on edelleen lyömätön väline yhteydenpitoon. Vhf:ää kuuntelee viranomaisten lisäksi myös muu meriliikenne. Sen kautta välitetään myös ajankohtaisia varoituksia.

Yhä useammassa veneessä on mukana käsi-vhf. Se ei vaadi kiinteää asennusta, vaan toimii siellä, missä veneilijä milloinkin on. Toki se voidaan kiinnittää myös asennustelineessään kiinteästi.

Nykyään monet käsipuhelimet ovat kelluvia, kuten Cobra MR HH500. Mikäli Cobra päätyisi kellumaan, sen löytymistä helpottaa kotelon oranssi kuviointi.

Cobran suurin lähetysteho on 6 wattia. Se seuraa samanaikaisesti kolmea ennalta määrättyä kanavaa, joista yksi on yleinen hätä- ja kutsukanava 16. Esiasennettuina ovat myös huviveneilijöiden keskenään yleisesti käyttämät kanavat L1 ja L2, joita käytetään myös muissa Pohjoismaissa.

Vhf-puhelimen käyttö edellyttää suoritettua vhf-tutkintoa ja radioasemalupaa

Tuotteet Maritim-jälleenmyyjiltä ympäri maan. Tarkista lähin jälleenmyyjäsi https://maritim.fi/jalleenmyyjahaku/

Lue myös nämä

X