Tilaa
Mainos

Ohjaus kesäkuntoon

Kevään tullen on aika tarkastaa veneen ajokunto. Moottorihan on huollettu syksyllä, samoin veneen monet muut järjestelmät. Monenlaista puuhaa riittää kuitenkin myös keväälle.

31.05.2024

KirjoittajaMARITIM

Yksi tärkeimmistä tarkastus- ja huoltokohteista on veneen ohjausjärjestelmä. Sen moitteeton toiminta ja luotettavuus ovat keskeisiä veneilyn turvallisuuden kannalta. Suurten perämoottorien sähköiset ohjausjärjestelmät voivat olla maallikolle turhan vaativa kohde. Sen sijaan Suomen yleisin perämoottoriveneiden ohjausjärjestelmä, kaapeliohjauslaite, on helppo tarkastaa itse ja tarvittaessa myös sen vaihto onnistuu melkein keltä vaan.

Kaapeliohjauslaite on helppo tarkastaa itse ja tarvittaessa myös vaihtaa

Jos kaapeliohjaus tuntuu raskaalta tai siinä on huomattavasti välystä, tutki ensimmäiseksi kaapeleiden oikea kireys. Monesti välys juoruaa ajan saatossa tapahtuneesta kulumisesta. Kaapeli voi myös olla juuttunut perämoottorin ohjausputkeen, eikä irtoa. Mikäli kaapelin kuori on rikkoutunut, on vesi todennäköisesti päässyt kaapelin sisään, jolloin se ruostuu kiinni kuoreen.

Kaapeliohjauksen vaihtamista ei kannata odottaa liian kauan. Vioittunut kaapeli ja ohjauksen ongelmat eivät helpotu ajan myötä, vaan pahenevat. Ohjaamisen mukavuus ja veneilyn turvallisuus ovat onnistuneen veneilykokemuksen tärkeitä osatekijöitä. On tullut aika uusia ohjauslaite.

Ultraflex-kaapeliohjauslaitesarja sisältää kaikki ohjausjärjestelmän komponentit ratista lähtien. Iskunkestävästä muovista valmistettu ohjauspesä ja painevaluna valmistettu ohjausratas varmistavat tarkan ja varman ohjattavuuden. Notkea ja monisäikeinen kaapeli helpottaa asennusta. Kaapelin pienin taivutussäde on 200 mm, joten se sopii suhteellisen jyrkkäänkin kulmaan.

Ultraflex-ohjauslaitesarjoja on 8-jalkaisesta kaapelista aina 15-jalkaiseen kaapeliin saakka. Sarjaan kuuluva ratti on halkaisijaltaan 340 mm.

Ohjauslaitteen työntövoima on 1200 newtonia ja se soveltuu kaksitahtisille perämoottoreille enintään 40 kilowatin (55 hv) tehoon saakka. Samaa laitetta voidaan käyttää myös pienissä, keskimoottorilla varustetuissa uppoumaveneissä. Toisin kuin monet hydrauliohjausjärjestelmät, joissa ratti voi pyöriä laidasta laitaan jopa seitsemän kierrosta, Ultraflex-kaapeliohjauksessa kierroksia on vain 2,5. Sen ansiosta ohjaus on nopea ja tehokas.

Koska eri veneisiin vaaditaan erimittaisia kaapeleita, Ultraflex-ohjauslaitesarjoja on 8-jalkaisesta kaapelista aina 15-jalkaiseen kaapeliin saakka. Muuten sarjat ovat sisällöltään identtisiä.

Sarjaan kuuluva ratti on halkaisijaltaan 340 mm, ja se on valmistettu mustasta Thermoplast-muovista.

Ultraflex-kaapeliohjauspaketit Maritim-jälleenmyyjiltä ympäri maan. Tarkista lähin jälleenmyyjäsi https://maritim.fi/jalleenmyyjahaku/

Lue myös nämä

X