Tilaa
Mainos

Siispä rokki soi!

Rokkenroll vai Mårtenson? Kukin makunsa mukaan, pääasia että musiikki soi puhtaasti ja tuottaa mielihyvää.

16.06.2018

KirjoittajaMaritim

Veneilyn muuttuessa yhä enemmän mielihyvälajiksi suorituspainotteisen matkaamisen sijaan, myös viihtyminen veneessä on tullut entistä tärkeämmäksi. Saaren rannassa kynttilän valossa auringonlaskun viime säteiden katsominen on korvautunut entistä useammin TV:n seuraamisella vierassataman suojassa.

Moni veneilijä kuitenkin kertoo välttelevänsä TV:n katsomista veneessä, mutta kuuntelevansa paljon radiota ja musiikkia. Mikä onkaan rauhallisempi paikka keskittyä Mårtensonia kuunnellen kaiken paitsi purjehduksen turhuuteen, tai mikä kellekin on mieluisaa. Kunhan se tapahtuu niin, ettei samaa musiikkia tarvitse kuunnella naapuriveneissä.

Radio on myös erinomainen tapa saada selville tuleva sää. Vaikka ilmanpuntari, tuulimittari ja omat aistit kertovat paljon säästä, on radio säännöllisiin aikoihin luettavine säätiedotuksineen erinomainen tapa ennakoida seuraavaa veneilypäivää.

Veneiden katsastusvarusteissa luokissa 1, 2 ja 3 edellytetään ”Yleisradiovastaanotinta”, jotta veneilijällä on mahdollisuus kuulla säätiedotusten lisäksi mahdolliset muut viranomaisten vesiliikennettä koskevat tiedotukset. Ei veneen kuitenkaan tarvitse olla katsastettu, että Merisää-lähetys kiinnostaa.

Audiosta tullut vakiovaruste

Ennen vanhaan veneiden viihdykkeenä kulki patterilla toimiva matkaradio, jota pahimmillaan nosteltiin kalliolla signaalin saamiseksi. Sittemmin matkaradion korvasi autoradio. Etenkään avoimissa veneissä ne eivät olleet kovin pitkäikäisiä.

Nyt erityisesti veneilyolosuhteisiin soveltuvasta audiojärjestelmästä on tullut olennainen osa veneiden varustelua, ja hyvin moni valmistaja laittaa radion ja kaiuttimet jopa veneen vakiovarusteeksi.

Veneradion tärkein ominaisuus, tietysti tavanomaisten radio-ominaisuuksien lisäksi, on vesitiiviys. Vaikka radio olisi suljetussa kajuutassa, vesillä kosteus on läsnä kaikkialla.

LTC Promarine 1111 on IP67-kosteus- ja pölysuojattu veneradio, joka muotonsa ja kokonsa puolesta on helppo asentaa vaikkapa perämoottorin pyöreän mittarin tilalle silloin, kun mittarin tiedot on johdettu plotterin ruudulle. Radiossa on varmennettu kanavamuisti ja 4 x 65 watin MOSFET-vahvistin. Radiossa on selkeät ja yksinkertaiset liitännät, ja muun muassa mahdollisuus erillisen subwooferin käyttöön.

LTC-radio on varustettu myös bluetoothilla. Se helpottaa radion asennusta, kun bluetooth-kaiuttimia varten ei tarvitse vedellä muita johtoja kuin virtaa.

LTC Promarine BT65 on bluetooth-kaiutinsarja, joka sopii kaveriksi vaikkapa juuri LTC Promarine -radiolle. Se toimii myös itsenäisesti muiden äänilähteiden, esimerkiksi matkapuhelimen kanssa.

Sisätiloihin tai muihin kuiviin paikkoihin suunnitellut radiolaitteet joutuvat veneissä usein koville. Herkät komponentit ja monet paljaat liittimet ovat herkkiä kosteudelle ja tärinälle sekä iskuille, joille ne veneissä usein joutuvat alttiiksi. Sekä mustana että valkoisena valmistetuilla LTC Promarine -tuotteilla nämä murheet vältetään.

BT65 Master-sarjassa on yksi 165 mm halkaisijaltaan oleva master-kaiutin ja samankokoinen orjakaiutin. Kummassakin kaiuttimessa on päätevahvistin, sekä 6,5 tuuman basso- ja 1,7 tuuman diskanttielementti. Mikäli haluaa syventää musiikin kokemustaan, sarjaan voi liittää useampia parittain myytäviä orjakaiuttimia.

Kaiuttimia voidaan käyttää myös ilman bluetooth-yhteyttä. Master-kaiutin liitetään johdolla radioon, ja se lähettää äänen bluetoothilla orjakaiuttimeen tai -kaiuttimiin.

Mikäli bluetooth-tekniikan sijaan haluaa perinteisemmät, mutta erittäin laadukkaat kaiuttimet, silloin veneeseen asennetaan 1852 Marine Quality -sarjan Italiassa käsityönä valmistetut kaiuttimet. Valikoimassa on kolme eri teholuokkaa, 80/120/200 wattia. Teholtaan pienin kaiutin sopii myös paikkaan, jossa upotussyvyys on rajallinen.

1852-sarjan kaiuttimet valmistetaan käsityönä.

Radio tarvitsee myös antennin. Pacific Aerials tarjoaa mittavan kokoelman antenneja ja antennijalkoja. Radioantennien ohella valmistajan valikoimassa on antenneja muunkin vene-elektroniikan tarpeisiin, mm. vhf- ja ais-laitteisiin.

Tuotteet Maritim-jälleenmyyjiltä ympäri maan. Tarkista lähin jälleenmyyjäsi https://maritim.fi/jalleenmyyjahaku/

Lue myös nämä

X