Tilaa
Mainos

Hyvät kiikarit – tärkeä varuste

Hyvät, veneilykäyttöön sopivat ja suunnitellut kiikarit ovat yksi tärkeimmistä veneen varusteista. Veneilykäyttöön sopivat kiikarit toimivat veneessä oikealla tavalla ja tuovat kaukana sijaitsevat kohteet veneilijän tarkasteltaviksi. Näin voidaan varmistaa esimerkiksi merimerkin värit tai etsiä sopivaa rantautumispaikkaa. Hankalissa olosuhteissa, kuten hämärässä tai sumussa hyvien kiikareiden merkitys vain korostuu.

30.03.2018

KirjoittajaMaritim

Hyvät veneilykiikarit ovat usein monen seikan kompromisseja. Kiikareita tehdään moneen eri tarkoitukseen ja kokemusten perusteella jotkin ominaisuudet ovat jossakin käytössä tärkeämmät kuin toiset. Venekiikareilta vaaditaan keveyttä ja tasapainoisuutta, kestävyyttä ja tiiviyttä. Lisää ominaisuuksia ja käytön mukavuutta tuovat mm. automaattitarkennus ja muut sisäänrakennetut lisävarusteet.

Hyviksi veneilykiikareiksi on havaittu 7×50 -kiikarit. Noissa luvuissa ensimmäinen tarkoittaa suurennussuhdetta, joka tällaisissa kiikareissa on 7-kertainen. Kohde siis suurenee 7-kertaiseksi paljaalla silmällä katsottuun verrattuna. Toisin sanoen 100 metrin päässä oleva kohde näyttää kiikareilla olevan noin 14 metrin päässä.

Joskus isommasta suurennoksesta on etua, koska se tuo kohteen lähemmäksi katselijaa ja tuntomerkkien erottaminen helpottuu. Sillä on kuitenkin myös haittapuolia, sillä suurennoskertoimen kasvaessa kiikarin valovoima heikkenee ja tekee kiikarista yleensä myös raskaamman, jolloin kiikarien pitäminen vakaana on hankalaa. Käsivaralta kiikaroitaessa käsien tärinän ja veneen pienet liikkeet haittaavat herkemmin verrattuna vähemmän suurentaviin. Suurennuksen kasvaessa myös näkökenttä kutistuu, jolloin kohteen löytäminen kiikarin näkökenttään vaikeutuu.

Kiikareiden jälkimmäinen luku kertoo kiikarin etulinssin halkaisijan mitan millimetreinä. Esimerkiksi veneilykäyttöön suunnitelluissa Marine quality 1852 Admiral 7×50 -kiikareissa etulinssin halkaisija on 50 mm. Linssin suuruus vaikuttaa kiikareiden sisälleen päästämän valon määrään. Mitä suurempi halkaisija on, sitä kirkkaampi kuva eli valovoimaisemmat kiikarit ovat kyseessä Etulinssin halkaisijan kasvaessa samalla kasvaa myös kiikarin koko sekä paino. 50 milliä on myös todettu ihmissilmän valon vastaanottokyvylle useimmiten sopivimmaksi.

Admiral-veneilykiikareissa on myös iskunkestävä kumikotelointi, joten pienet kolaukset eivät riko kiikareita. Automaattitarkennus on veneiltäessä erinomainen ja käyttöä helpottava ominaisuus, samoin sisäänrakennetut kompassi, etäisyysmittari ja lämpömittari, jotka tekevät Admiral-kiikareista erinomaisen ja monipuolisen apuvälineen veneilyyn.

Tuotteet Maritim-jälleenmyyjiltä ympäri maan. Tarkista lähin jälleenmyyjäsi https://maritim.fi/jalleenmyyjahaku/

 

Lue myös nämä

X