Tilaa
Kilpailut

Golden Globe Race 2022-23: Suurimmalla ulapalla

Kilpailijat jatkavat kohti Kap Hornia tasaisesti venyvänä helminauhana

23.01.2023

Kirjoittajapasi nuutinen

Johtopaikkaa edelleen pitävä Simon Curwen sai venytettyä kaulan seuraavina purjehtiviin intialaiseen Abhilash Tomyyn ja saksalaiseen Kirsten Neuschäferiin huomattavasti, kun onnistui pääsemään miedon korkeapaineen selänteen kyytiin vuoden toisella viikolla. Brittipurjehtijalla näyttää edelleen olevan sääonni myötä. Kun hän oli jo puolimatkassa Australiasta kohti Kap Hornia, ennusteet näyttivät Eteläisen Tyynenmeren mittasuhteilla hyviltä. Kiukkuisempia matalan keskuksia oli muodostumassa Uuden Seelannin eteläpuolella, mutta Curwen saattaa ehtiä pelottavan niemen ympäri ennen kuin ne saavuttavat hänen veneensä.

Yli tuhat mailia jäljessä purjehtivat Tomy ja Neuschäfer sen sijaan saavat tyynen jälkeen tuulta enemmän kuin tarpeeksi. Sääjärjestelmien väistäminen on vaikeaa, kun GGR-säännöt estävät niistä tarkan tiedon keräämisen nykytekniikalla. Lisäksi etelään siirtymisen estää turvaraja ja pohjoiseen joutuisi tekemään sangen pitkän mutkan reittiin.

Tomyllä on toinenkin ongelma. Vettä on jäljellä enää litra päivää kohden purjehtijan loppumatkaan kuluvalla arviolla.

Itävaltalainen Michael Guggenberger on myös jo ohittanut Uuden Seelannin pysähdyttyään kahdeksi päiväksi Hobartin portille siivoamaan ja korjaamaan venettään. Ian Herbert-Jones (GBR) oli tätä kirjoittaessa (19.1.) juuri saapunut portille, jossa Etelä-Afrikan Jeremy Bagshaw pohti jatkoaan, hänkin vesiongelman edessä. 45 litraa makeaa vettä ei varmasti riitä, joten Bagshaw harkitsi täydennyksen ottamista maista ja siirtymistä pääkisasta Chichester luokkaan Guy Waitesin seuraan. Sinne päätyi myös kisan nuorin osallistuja Elliott Smith (USA), joka ei saanut myrskyssä vahingoittunutta rikiään korjattua ilman ulkopuolista apua Australian Fremantlesta.

Kirsten Neuschäfer tuli toisena Hobartiin, mutta sen jälkeisessä tyvenessä päästi Abhilash Tomyn ohitseen.

Golden Globe Race

LUE MYÖS: Tapio Lehtinen palasi vihdoin Suomeen kostein silmäkulmin vaiheikkaalta kilpailumatkalta

 

Lue myös nämä

X