Tilaa
Jutut

Salonkivene Airawata – Kulttuuria kerroksittain

Satavuotias salonkivene Airawata hienosti entisöitynä ja sähkölle modernisoituna on hyvä vertauskuva 135-vuotiaan Ruissalon telakan uudelle elämänvaiheelle.

26.04.2024

Kirjoittajaja kuvat Pasi Nuutinen

Jos jollekin yritykselle voi nostaa hattua panostuksesta veneilyperinteisiin, niin Alfons Håkansille viime vuosikymmenen ajalta.

Vuonna 2013 se otti hallintaansa Turun kaupungilta entisen Ruissalon telakan. Alue on historiallinen monelle tavalla, eikä vähiten siellä toimineen Turun Veneveistämön takia. Aikoinaan Pohjoismaiden suurimmaksi nousseen veistämön tiloja, satamaa ja rakennuksia on sittemmin kunnostettu niin, että nyt Ruissalossa on museota, ravintoloita ja muuta nähtävää enemmän, kuin vierassatamaan majoittuva veneilijä ehtii parissa päivässä tutustua. Kirsikoina kakun päällä ovat vanhat klassikkoveneet. Niitä on kunnostettuina ja työn alla kymmenkunta.

Hehkeimpiin kuuluu viime kesänä sata vuotta täyttänyt salonkivene Airawata. Se saatiin maailmalta takaisin syntymätelakalleen vuonna 2017. Kunnostuksessa vanha nuortui, kun siihen asennettiin Oceanvoltin toimittama sähköinen propulsiojärjestelmä.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X