Tilaa
Kilpailut

Ocean Globe Race: GalianaWithSecure yöllä maaliin

Tapio Lehtinen miehistöineen otti Ocean Globe Race -kokonaiskilpailun 8. sijan ja oman luokkansa pronssia.

25.04.2024

Kirjoittajapasi nuutinen

Kun keskiviikon keskiyöhön oli aikaa vajaa tunti, olivat molemmat suomalaisveneet saaneet maailmanympäripurjehduksensa virallisesti päätökseen. GalianaWithSecure lipui maaliin heikossa tuulessa, Spirit of Helsinki pääsi sinne jo reilu viikko sitten.

Juhla käynnistyi heti laiturilla.

”Viiden aikaan pääsin petiin. Aamupäivä meni sitten nukkuessa, ei vanha kestä muuten”, kertoi torstai-iltana puhelimitse tavoitettu kippari. Koko miehistö pääsi sentään heti nukkumaan maissa, tukevissa vuoteissa.

Tiukasti kilpailuhenkinen kippari Tapio Lehtinen ei ollut varauksettoman tyytyväinen sijoituksiin. Omassa Adventure-luokassaan GalianaWithSecure (Swan 55) oli kolmas viidestä veneestä. Tulos oli selvä ilman jälkilaskentaa, kun kaksi venettä oli keskeyttänyt. Voittajaksi nousi ranskalainen Triana (Swan 53), joka oli pitänyt myös kokonaiskilpailun johtopaikkaa viime hetkille. Se juuttui kuitenkin Atlantilla tyveniin muiden pienten veneiden lailla, joihin kuului myös GalianaWithSecure.

Keskellä yötä maaliin saapuneen GalianaWithSecuren perinteistä soihtujuhlaa hoiti veneen turvavastaava Mikko Hongell.

Epätyypilliset sääolot Atlantilla koituivat ennakoitua suuremmaksi riesaksi, vaikka Lehtinen ounasteli niitä jo ennen viimeisen osuuden starttia Uruguayn Punta Del Estestä. Laivueen lyhin vesilinja ja matalimmat mastot eivät luvanneet hyvää kevyen tuulen kryssiosuudelle, kun IRC-tasoitukset samaan aikaan rankaisevat ketsin suuresta purjealasta.

Se, että vastaista riitti loppuun asti eikä kaivattuja kovia länsituulia löytynyt lainkaan, oli silti yllätys.

”Kyllä ilmasto on ihan sekaisin, kun tuulet eivät mene yhtään niin kuin pitäisi”, Lehtinen manaa. Viimeiset kiusat koettiin Englannin kanaalin tyvenissä vyöhykkeissä, joissa vene joutui välillä pudottamaan ankkurin estääkseen vuorovesivirtoja työntämästä sitä takaisin merelle.

Muuten kilpailun vanhin vene kesti hyvin. Huolellinen kahden vuoden kunnostustyö maksoi vaivan, kun koko kierroksen aikana ei sattunut yhtään merkittävää varusterikkoa, Lahtinen kertoo.

Veneen iän vastapainoksi GalianaWithSecuren miehistö oli kilpailun nuorin keski-iältään. Myös heidän osaamiselleen ja yhteenkasvamiselleen projektin pituus osoittautui hyödylliseksi. Lehtinen kiittelee estoitta miehistönsä taitoja, sitkeyttä ja myönteistä asennetta. Viime hetkilläkään kärsimättömyys ei purkautunut kuin hurttina huumorina, itse purjehdus jaksettiin suorittaa tinkimättä ja väsymättä.

”Joka osuudella olen pyytänyt eri henkilöä ajamaan maalilinjan yli”, Lehtinen kertoo.

”Nyt kunnian sai Viivi Moisio, meidän veneen väsymätön ilopilleri ja koko regatan Darling.”

Juhlan ja levon jälkeen Cowesin satamassa alkoi GalianaWithSecuren ripeä huolto kotimatkaa varten. Paikalle oli jo saapunut siirtomiehistö, joka purjehtii veneen Lehtisen ja varakippari Ville Norran kanssa Kööpenhaminan kautta Suomeen. Perillä ollaan suunnitelman mukaan vapun jälkeisellä viikolla.

Siihen mennessä on ratkennut sekin, mikä eniten kiinnosti juuri rantautuneen veneen miehistöä. Taistelu olympiapaikoista käy perjantaihin asti kiivaana Hyèresin regatassa, jossa Anton Eklundin veli Jacob (IQ Foil) oli juuri varmistanut omansa ja Pia Grönblomin tytär Ronja (49er) vielä kamppaili hyvissä asemissa gastinsa Veera Hokan kanssa.

Lisätiedot: oceangloberace.com

Kanaalin tyvenissä jouduttiin välillä turvautumaan ankkurointiin, jottei vuorovesi veisi venettä takaisin merelle.

 

Lue myös nämä

X