Tilaa
Jutut

Korjaa ja kunnosta: Purjeveneen kulkuvalot kuntoon

Pimeän tullen vene erottuu vesillä kulkuvalojensa avulla. Purjeveneitä koskevat moottoriveneitä mutkikkaammat säädökset eri valoyhdistelmien osalta, ja lakitekstin koukerot saattavat aiheuttaa sekaannuksia valojen oikeaoppisessa käytössä.

22.04.2024

KirjoittajaMatti-Pekka Falck kuva kuvitus

KuvaajaPasi Nuutinen, iStock, kuvitus Maria Sokka

Veneen kulkuvalot kertovat ympäröiville aluksille, mihin suuntaan kuljetaan ja mikä venettä liikuttaa. Väärällä valokuviolla viestitään ristiriitaista tietoa oman veneen liikkeistä muulle liikenteelle. Asialla on oleellinen merkitys erityisesti väistämissääntöjen näkökulmasta. Oleellisin ero moottoriveneisiin on siinä, että purjevene kertoo valoillaan kulkusuuntansa lisäksi myös kulkutapansa, eli tehdäänkö matkaa purjeilla vai moottorin voimalla.

Vesikulkuneuvojen kulkuvaloista säädetään meriteiden säännöissä. Niitä koskevia sääntöjä on noudatettava auringonlaskusta auringonnousuun ja muulloinkin, jos näkyvyys on rajoitettu esimerkiksi sumun tai voimakkaan sateen vuoksi.

Vihreästä ja punaisesta sivuvalosta on määrätty, että ne näkyvät 112,5 asteen suuruisessa kaaressa ja ovat niin asennettu, että ne näkyvät suoraan edestä 22,5 astetta aluksen poikkiviivan perän puolelle.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X