Tilaa
Jutut

Veneruoka: Vepsän viettelys

14.07.2019

Kirjoittajaja kuva Seilori

60°22,4’ P, 22°04,5’ I

Kippari tähyää veneen keulan yli sinisenä kimmeltävää Airiston ulappaa. Helteinen heinäkuun päivä kääntyy jo kohti iltaa lempeän lounaistuulen työntäessä purtta kohti Turkua. Spinnu lentää rauhallisesti ja majesteettisesti kuin merikotka Airismaan yllä. Maisemaa täplittävät kymmenet valkoiset purjeet, jotka näyttävät kaikki olevan matkalla samaan suuntaan. ”Onkohan Aurajoen vierassatama tänään täynnä?” kyselee rouva huolestuneella äänellä.

”Olisi jo hieman nälkä.”

Kippari korjaa kurssin kohti Vepsän saarta ja virnistää hyväntuulisesti. ”Pidä 365 astetta”, kuuluu ohje. Sitten kapteeni katoaa kannen alle ja keittiöstä alkaa kuulua kolinaa.
Vepsä on viihtyisä vaihtoehto yöpymiseen aivan Turun edustalla. Saarella on kaksi vieraslaituria, joista toinen sijaitsee suojaisessa poukamassa länsipuolella ja toinen hieman laivaväylän aalloille alttiina pohjoisrannalla.

Spinnu putoaa nätisti kannelle ja miehistö valmistautuu kiinnittymään rantaan. Kun vene lepää peräpoijussa ja purjeet on saatu pussiin, kyökistä hiipii kannelle herkullinen ruoan tuoksu.

Kippari koluaa vielä pilssistä tanniinista punaviiniä kasvisgratiinin kaveriksi ja kattaa avotilan pöytään herkullisen päivällisen.

Ruokailun jälkeen kiivetään ihailemaan Vepsän korkeimmalle kalliolle upeaa panoraamanäkymää Airiston ulapalle. Uni tulee aikaisin, tästä on mukava jatkaa matkaa aamulla Aurajoelle, keskelle kaupungin vilinää.

Hyvä ruoka — parempi purjehdus, pohtii Seilori.

Vepsän viettelys 4 hlö

1 pss pakastevihanneksia sis. porkkanaa, parsa- ja kukkakaalia

1 pss aurajuustoa (150 g)

1 tl suolaa

3 dl ruokakermaa

Valmistus:

  1. Sytytä uuni ja käännä lämpö 175 asteen kohdalle.
  2. Kiehauta kattilassa vettä, lisää suola ja keitä juureksia 8 minuuttia.
  3. Voitele uunivuoka ruokaöljyllä.
  4. Kaada esikeitetyt juurekset vuokaan.
  5. Lisää aurajuusto ja sotke ainekset keskenään.
  6. Kaada kerma tasaisesti juureksien päälle.
  7. Laita vuoka uuniin ja kypsennä 40 minuuttia.

Lue myös nämä

X