Jutut

Veneruoka: Kuusisen kiusaus

02.08.2019

Kirjoittajaja kuva Seilori

60°19’38.3”P, 21°42’15.0”I

Seilori istuu auton ratissa varmana siitä, että kohta katkeaa verisuoni päästä. Sinisenä kimmeltävän ulapan sijaan edessä avautuu musta moottoritie, joka väreilee iltapäivän kuumassa auringonpaisteessa kuin Mordorin kivetyt kadut. Rouva yrittää pitää yllä kevyttä keskustelua ja radiosta kuuluu rytmikästä musiikkia. Ei auta — kippari jurottaa.

Purjehtimaan piti lähteä jo aamuvarhaisella, mutta emännän tuhat ja yksi tärkeää kaupungissa toimitettavaa asiaa lykkäsivät lähdön pitkälle yli puolenpäivän.

Satamassa kauppakassit eivät ehdi skanssiin asti ennen kuin köydet ovat irti. Hetken kuluttua stuura kiipeää mastoon nopeammin kuin orava puuhun ja genua pullistuu heti perään rullaköyden viedessä nahat mennessään kipparin käsistä. Vähitellen sekä paatti että Seilori hakevat luontaisen asentonsa luodetuulen avustamana. Kapteenin verenpaine osoittaa laskemisen merkkejä ja emäntä tarjoilee sovinnon eleenä kylmän kontion avotilaan.

Nyt pitäisi löytää mukava poukama, josta aamulla matka voisi jatkua helposti kohti pohjoista. Veneen kiertäessä Aaslaluotoa kapteenin reittisuunnitelma on saanut lopullisen hahmonsa. Keula osoittaa määrätietoisesti ränniin, joka johtaa suoraan Iso-Kuusisen kainalossa piilottelevan hiekkarannan edustalle. Paatti kyntää kyljellään tuttua, mutta tarkasti ohjattavaa kapeaa salmea kohti tyyntä vettä. Pian kippari kelaa genuan sisään ja rouva pudottaa ison nätisti laiskajaakkojen väliin. Vene lipuu tyylikkäästi omalla painollaan keskelle lahtea ja ankkuriketju rallattaa iloisesti vintturilta veteen. Kapteeni hymyilee luonnon kauneudelle ja vähän salaa myös tyylikkäälle ”purjeilla perille”-lähestymiselleen. Sitten kippari katoaa kannen alle ja keittiöstä alkaa kuulua kolinaa.

Ruoan kypsyessä mennään uimaan ja ystävystytään uudelleen emännän kanssa. Vesi on taivaallisen lämmintä, aivan kuin kohta avotilassa tarjoiltava Mustapekalla ryyditetty kinkkukiusauskin. Ruokajuomaksi jääkaapissa värjöttelee vahva lager-olut.

Hyvä ruoka, parempi purjehdus, pohtii Seilori.

Kuusisen kiusaus

400–500 g peruna-sipuli-sekoitusta
250 g ylikypsää savupalvia
1 tl suolaa
1 Mustapekka-pippurijuusto
1 pss Emmental-juustoraastetta
4 dl maustamatonta ruoka-kermaa

Valmistus: Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kaada peruna-sipulisekoitus uunivuokaan, suikaloi saunapalvi ja lisää uunivuokaan.

Kuumenna ruokakerma kattilassa ja pilko joukkoon Mustapekka-juusto.
Hämmennä hiljaisella lämmöllä kunnes juusto on sekoittunut ruokakermaan. Kaada kerma vuokaan, lisää tarvittaessa suola ja sekoita ainekset huolellisesti.
Ripottele päälle juustoraaste.
Kypsennä uunissa 45 min tai niin kauan, että pinta saa rapean rusketuksen. Anna vetäytyä hetki alumiinifoliolla peitettynä.
Tarjoile raikkaan salaatin kera.

X