Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Veneruoka: Kumlingen kala

03.07.2019

Kirjoittajaja kuva Seilori

60º15,4’ P 20º44,2’ I

Tuulee navakasti pohjoisen puolelta. Nilkutetaan koneella hitaasti ylöspäin kapeaa väylää. Edellisillan rokkikonsertin äänentoisto kummittelee vielä tärykalvoilla. Maarianhaminan satama oli täysi kuin turusen pyssy ja meininki laitureilla sen mukaista. Matkassa on mieluisaa seuraa, kipparin hyvä purjehduskaveri vaimoineen. Miehet seilaavat ja rouvat neuvovat.

Emännillä on nyt toiveena tasainen kyyti rauhalliseen saareen, siksi purjeet ovat pussissa ja potkuri porskuttaa vettä. Lopulta paatti puikahtaa kauniiden luotojen välistä väljemmille vesille ja styyr­puurissa aukeaa merenselkää. Kuin sanattomasta sopimuksesta vene kääntyy kaverin komennossa halssille ja kippari rallattaa rullagenoan auki täyteen komeuteensa.

Paatti asettuu nojalleen ja alkaa kerätä nopeutta. Rouvilla läikkyvät skumpat reisille ensimmäisessä isommassa aallossa ja loki näyttää reipasta kuutta solmua puhdasta purjehduksen riemua. Kippari ja kaveri suunnittelevat ison hinaamista sinne mihin se kuuluukin, eli korkealle mastoon, mutta emännän tuima katse saa otteen irtoamaan nostimesta. Päästään kuulemma perille vähemmälläkin.

Kurssin annetaan jatkua itään, suorinta tietä kohti Kumlingen suojaisaa vierassatamaa. Aaltojen loiskiessa paatin kylkiin kipparille tulee mieleen kala. Maarianhaminasta hankittiin herkullinen lohifilee. Siltä istumalta kapteeni katoaa kannen alle ja keittiöstä alkaa kuulua kolinaa.

Kumlingen kala 4 hlö

lohifile n. 800 g
suola
kalamauste 0,5-1 rkl
smetana 120 g
ruokaöljyä
keitetyt perunat 1 kg
murskattu tilli 100 g

Valmistus:
1. Muista vapauttaa hellan lukitus – pysyy vesi paremmin kattilassa ja kala uunissa.
2. Huuhtele perunat ja laita kattilaan.
3. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
4. Voitele vuoka ruokaöljyllä.
5. Laita lohifile nahka alaspäin vuokaan.
6. Voitele fileen pintaan suola ja kalamauste.
7. Levitä smetana tasaisena kerroksena fileen pintaan.
8. Aseta vuoka uuniin ja kypsennä 30–40 min.
9. Laita perunakattila kiehumaan.
10. Ripottele tilli keitettyjen perunoiden päälle.

X