Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Venekatsastajat tarkkoina paukkuliivien huollosta

Tämän vuoden painopisteenä SPV:n venekatsastuksissa on ilmatäytteisten pelastusliivien kunnollinen huolto.

11.05.2019

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaAntti Hentinen

Ilmatäytteisten pelastusliivien mukana täytyy olla varaosasarja jokaista liiviä kohti. Liivit pitää huoltaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tehdystä huollosta on oltava merkintä liiveissä. Ilman huoltomerkintää tai varaosasarjaa olevaa ilmatäytteistä pelastusliiviä ei hyväksytä katsastuksessa.

Näin lukee Suomen Purjehdus ja Veneilyn tämän vuoden venekatsastussäännöissä. Ohje sinänsä ei ole uusi, mutta se on kirjattu aiempaa selkeämmin, kertoo Tom Holmroos yhdistyksen veneturvallisuustoimikunnasta.

“Taustalla on talvella Ruotsissa käyty keskustelu, jota olemme seuranneet”, Holmroos sanoo.

Siellä on havaittu tapauksia, joissa liivien kaasupanos on omia aikojaan löystynyt niin, että lauetessa kaasu ei ole täyttänyt liivien kellukkeita kokonaan tai lainkaan. Siksi katsastajia on kehotettu tänä vuonna erityisesti kiinnittämään huomioita liivihuoltoon.

Kyse ei ole siitä, että liivejä tulisi huollattaa liikkeissä, Holmroos korostaa. Katsastusohjeen mukaan huollon voi hyvin tehdä itse, mutta siitä pitäisi silloin tehdä myös merkintä liiveissä olevaan huoltolipukkeeseen.

“Näin saadaan tilannetta ehkä varmemmaksi. Muuten on vähän liian helppo vain vakuutella katsastajalle, että on ne huollettu.”

Ennallaan on se, että katsastustoiminnan päätarkoitus on olla neuvovaa ja valistavaa eikä kepittävää. Siinä hengessä katsastajat myös muistuttavat varapatruunasarjojen merkityksestä. Paukkuliivihän on kerran lauettuaan hyödytön siihen asti, kunnes uusi sarja saadaan paikoilleen. Siksi veneessä, jossa on useita liivejä, pitää varmistua myös siitä, että varasarjoja on niistä kaikkiin sopivia malleja.

Vuoden 2019 katsastusohje

Paukkuliivien huolto-ohje

Lasten kelluntaliivit 15-30 kg vertailussa Vene 1/2015

Paukkuliivien vertailu Vene 13/2013

Paukkuliivien vertailu Vene 1/2013

Kelluntapukineet vertailussa Vene 4/2018

X