Tilaa
Jutut

Veneilykurssit: Taitavaksi aloittajaksi veneilykurssilta

Veneilyn aloittaja löytää nykyisin perustiedot helpommin kuin koskaan. Käytännön taitojen osalta purjehtijoiden ura aukeaa selkeämmin kuin moottoriveneilijöiden.

05.04.2024

KirjoittajaPasi Nuutinen kuvat

KuvaajaPasi Nuutinen ja Marjo Tynkkynen

Veneilyn tärkeimpiä alkeita on kolme.

Merimerkit ja väistämissäännöt pitää jokaisen opetella ennen vesille lähtöä, jotta ei ole vaaraksi muille. Se vaatii parin tunnin keskittyneen pänttäyksen oppikirjasta tai netistä.

Oman veneen ominaisuudet pitää tuntea niin, että sillä ei mene vääriin paikkoihin ja pystyy tuomaan itsensä ja matkustajat turvallisesti takaisin maihin satunnaisista toimintahäiriöistä huolimatta. Muutama tunti veneessä ohjekirjan ja kokeneemman veneilijän kanssa riittää.

Vene pitää hallita niin, ettei aiheuta ahtaissa tilanteissa henkilö- tai omaisuusvahinkoja. Yksi ilta ajoharjoituksia, peruutuksia ja veneen kääntelyä kotisatamassa auttaa pitkälle.

Veneilykoulutusta on saatavilla enemmän ja helpommin kuin koskaan. Etenkin teoriakursseissa on valinnanvaraa eri tarpeisiin ja niitä on tarjolla netin kautta niin, että oppilaan aikataulut ja asuinpaikat eivät ole este tiedon hankinnalle.

Käytännön taitokursseja löytyy helposti, jos lajivalinta on purjehdus. Koulutus on järjestynyttä, organisoitua ja laadultaan luotettavaa. Hankalampi on tilanne moottoriveneilyssä. Erilaisia koulutuksia on, mutta johdonmukaista järjestelmää ei.

Teoriat hyvin ulottuvilla

Kun halutaan alkeita pidemmälle, perinteisesti mennään saaristolaivurikurssille. Niitä on järjestänyt Suomen Navigaatioliitto jo vuodesta 1958.

Kurssi antaa pätevät eväät huviveneilyyn koko maassa venetyypistä riippumatta. Väistämissääntöjä, väylien käyttöä valoisalla ja pimeällä sekä sääoppia opiskellaan harjoitellen. Suunnistukseen ja reittisuunnitteluun paneudutaan moderneilla plottereilla sekä perinteisellä paperikartalla, kompassin ja viivainten avulla.

Navigaatioliiton kursseja pystyy käymään netin kautta. Samoin vuonna 2015 perustetun Suomen Navigoinninopettajat ry:n kursseja yhdistyksen omilla materiaaleilla. Niissä järjestäjänä on yksityinen purjehdus- tai veneilykoulu tai -opettaja.

Kumpikin järjestelmä on Liikenne- ja Viestintävirasto Traficomin auktorisoima ja niiden tutkinnoilla voi hakea kansainvälistä huviveneenkuljettajankirjaa (KVHVKK), jota tarvitaan mm. venevuokrauksessa.

Siihen tosin tarvitaan myös näyttöjä veneiden käsittelystä.

Niin ihmisille kuin veneille vaarallisimpia ovat yleensä laiturimanööverit. Niitä kannattaa harjoitella kurssin jälkeen omalla veneellä parina iltana kauden alussa.

Pätevästi purjehtimaan

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n (SPV) koulutusjärjestelmässä on kaksi tasoa, Veneilijäkurssi sekä Venepäällikkökurssi. Edelliseen sisältyy saaristolaivurikurssia vastaava teoria sekä moottori- tai purjeveneen käsittelyä käytännössä. Päällikkökurssi oikeuttaa hakemaan KVHVKK:ta Traficomilta.

SPV opettaa kouluttajansa itse. Kursseja pitävät liittoon kuuluvat veneseurat, ja opetuksen sisältöä räätälöidään paikallisten tarpeiden mukaan. Asiakkaita ovat seurojen jäsenet, mutta myös ulkopuolisia on otettu mukaan.

Purjehdukseen on Suomessa saanut ammattimaista ja järjestäytynyttä koulutusta vuodesta 1980, jolloin perustettiin Purjehduksenopettajat ry (PORY). Sen opetusjärjestelmä perustuu maailman arvostetuimman purjehduskouluttajan brittiläisen RYA:n vastaavaan, jota on muokattu Suomen oloihin.

Poryn tutkinto on luotettava näyttö osaamisesta. Kursseilla on vakioitu sisältö, kouluttajat ovat auktorisoituja ja heidän toimintansa valvottua. Tutkintoa ei voi ottaa vastaan sama opettaja tai -koulu, joka on pitänyt kurssin. Todistus on siten aito näyttö osaamisesta, ei pelkästä läsnäolosta kurssilla. Traficomin auktorisointi ja KVHVKK-pätevyys ovat itsestäänselvyyksiä.

Monet isot seurat, kuten HSS Helsingissä, järjestävät aikuisten jollakouluja, joista voi kurssin jälkeen jäädä seuraan harrastamaan enemmän tai vähemmän vakavaa kisaamista.

Moottorikoululle tarvetta

SPV:n seuroista ja yhä useammin veneilykouluistakin saa opetusta moottoriveneen käsittelyyn. Koska koulutusjärjestelmää ei ole, kurssien sisältöä sekä opettajien pätevyyttä joutuu kyselemään, vertailemaan ja arvioimaan itse. Hyvä kynnyskysymys on, kelpaako kurssi näytöksi KVHVKK-hakemukseen. Etu on, että usein kouluttaja tulee antamaan opetusta juuri tilaajan omalle veneelle.

Uudehko ja myönteinen ilmiö on, että kauppiaat saattavat tarjota ostajalle perusharjoituksia veneen käsittelystä. Nämä ovat kuitenkin olleet rajattuja lähinnä uusien tai muuten kalliiden veneiden kauppojen yhteyteen.

Moottoriveneilijät ovatkin se ryhmä, jolla olisi eniten tilausta uusille käytännön kursseille. Vilkastuva yhteiskäyttö- ja vuokravenetoiminta näyttää tuovan asiaan korjausta.

Suomen Moottoriveneklubi järjestää lapsille tarkoitettuja puolen tai koko päivän moottorivenekursseja Lauttasaaressa. Vastaavaa voi tiedustella myös muista SPV:n jäsenseuroista, joiden tarjonta nousee kysynnästä.

Kaveriapu on yhä voimissaan ja somekanavien ansiosta entistä runsaampaa. Facebookista löytyy tukuttain ryhmiä veneilyn alalajeihin, ja niistä voi saada hyvinkin edistyneitä ohjeita täsmällisiin kysymyksiin.

Purjeveneet tarvitsevat miehistöjä ja niitä kysellään Facebookin gastipörsseissä sekä seurojen Fb- ja nettisivuilla. Kokemattomankin kannattaa vastata rohkeasti. Kipparit kyllä tunnistavat, millaiseen tehtävään tulokas voidaan laittaa. On kaikkien kannalta mielekästä opettaa tehtävät asiallisesti.

Pitää silti ymmärtää, että kaveripohjaisesta toiminnasta kannattaa odottaa lähinnä käytännön kokemuksia veneilystä ja vene-elämästä. Johdonmukaisesta opetuksesta niissä ei ole kyse. Sitä tarjoavat vain järjestäytyneet kurssit ja koulut.

Moottoriveneilyä opettavat usein yksittäiset kouluttajat, jotka voi kutsua näyttämään käytännössä juuri oman veneen käsittelyn niksejä.

Väyliä veneilyn opiskeluun

Suomen Navigaatioliitto ry

  • 70 jäsenseuraa
  • Navigointi- ja moottoriveneily- kursseja, pimeänavigointiharjoituksia
  • Lisätiedot: Suomen navigaatioliitto

Navigoinninopettajat ry

  • Navigointikursseja ja oppimateriaaleja itseopiskeluun netissä sekä veneilykouluille
  • Lisätiedot: Navigoinninopettajat

Suomen Purjehdus ja Veneily ry

  • 310 jäsenseuraa
  • Teoria- ja käytännön kursseja navigoinnista ja veneen käsittelystä moottori- ja purjeveneillä
  • seurajäsenyys suositeltava, ei aina vaatimus
  • Lisätiedot: spv.fi/koulutus

Purjehduksenopettajat ry

  • 37 purjehduskoulua
  • 114 kouluttajaa, pätevyydet uusitaan määräajoin
  • Standardisoitu sisältö kaikilla kursseilla
  • Lisätiedot: Pory ry.

Skipperi.fi

  • Yhteiskäyttö- ja vuokaveneitä
  • Laaja galleria ilmaisia opetusvideoita
  • Kuukausimaksuun sisältyy käytännön koulutusta eri tasoisille moottoriveneilijöille.
  • Lisätiedot: Skipperi

Facebook: Kivojen tyyppien gastipörssi

  • Suurin ja vilkkain somekanava, yli 10 000 jäsentä
  • Miehistöpaikkoja päiväpiknikeistä valtameripurjehduksille.
  • Lisätiedot: Facebook

 

Lue myös nämä

X