Tilaa
Uutiset

Ympäristöystävällistä kutistemuovia veneiden suojaamiseen

29.04.2024

Kirjoittajaari inkinen

Veneteollisuus on jo pitkään käyttänyt kutistemuovia valmistuneiden veneiden suojaamiseen. Vähitellen menetelmä on löytänyt käyttäjiä myös veneilijöiden ja telakointiyritysten keskuudessa. Mikäpä olisi helpompi ja tehokkaampi tapa suojata vene talvelta kuin levittää muovikelmu päälle, ja lämmöllä kiristää se muotoonsa. Lisäksi pari tuuletusventtiiliä estämään kosteusvauriot.

Ongelma on kuitenkin ollut, että yleisimmin polyeteenistä valmistettu kalvo on käytännössä kertakäyttöinen. Kevään tullen se on päätynyt jäteasemalle tai parhaassa tapauksessa kierrätykseen.

Amerikkalainen Bioaqualife on kehittänyt erilaisiin suojaustarpeisiin, muun muassa veneteollisuudelle, biologisesti hajoavan muovikalvon. Uutuuskalvon ympäristökuormitus on polyeteeniä pienempi. Se voidaan kierrättää, mutta oikeassa ympäristössä kalvo hajoaa mikrobien vaikutuksesta. Tämä on saatu aikaan lisäämällä muoviin orgaaninen ainesosa, joka houkuttaa mikrobeja. Tämän seurauksena kalvon molekyylirakenne hajoaa mullaksi ja kaasuiksi. Valmistajan mukaan kalvosta ei muodostu haitallista mikromuovia.

Lue myös nämä

X