Suomalaiset venealan yritykset vaativat yksissätuumin, että koululaisten lomakausi siirrettäisiin alkamaan ainakin kaksi viikkoa myöhemmin. Julkilausuman mukaan tällä tuettaisiin kotimaan matkailua, koska kesäkuun säät ovat niin epävarmoja, että monet matkailevat tuolloin mieluummin ulkomaille.
Nykyisellään Suomen matkailukausi on aivan liian lyhyt ja sellaisena armoton esimerkiksi vierassatamien yrittäjille, Venealan keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo sanoo.
”Ei ole yllätys, että Finnboatin jäsenkunta on asiasta huolissaan: jäsenkyselyssämme peräti 91 prosenttia jäsenistä kannatti kesälomien siirtoa eteenpäin”, Pajusalo toteaa.
Samoilla linjoilla ollaan Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:ssä.
”Kesäsesonki on hyvin lyhyt, joten lomien siirtäminen piristäisi etenkin Järvi-Suomen ja Rannikko-Suomen matkailua”, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.
Viime vuoden keväällä Työ- ja elinkeinoministeriö teetti selvityksen aiheesta. Sen mukaan kesälomien siirto kahdella viikolla kohti elokuuta toisi maamme matkailulle 1300 henkilötyövuotta lisää. Samalla siirto parantaisi myös veneilijöiden palveluja erityisesti elokuussa. Parhaat tulokset matkailualalle saataisiin selvityksen mukaan silloin, jos lomat siirrettäisiin alkamaan vasta juhannukselta, jolloin ne päättyisivät elokuun lopussa.
”Hallituksen on käynnistettävä kokonaisvaltainen selvitys koulujen kesälomien siirtämisen vaikutuksista sekä koulutukseen että kansantalouteen”, Finnboatin Pajusalo sanoo.
Kesälomien siirrolla olisi myös venelan työlisyyttä vahvistava vaikutus, Finnboatissa uskotaan.
”On pohjimmiltaan kotimaisen elävän venekulttuurin ansiota, että suomalaisveneillä on maailman markkinoilla erinomainen maine ja kansainvälinen asemamme on vahva”, Finnboatin tuore puheenjohtaja Anders Kurtén sanoo.
Venealan yrityksissä työskentelee Finnboatin mukaan suoraan 3500 henkilöä ja välillisesti työllisyysvaikutus on 4000–6000 henkilöä. Suomen etu muihin Pohjoismaihin nähden on myös se, että meillä on vahvaa omaa tuotantoa. Vientiin suomalaisvalmisteisista veneistä meni esimerkiksi vuonna 2017 peräti 73 prosenttia.
Finnboatin mukaan venealan tunnelmat ovat valoisat pimeästä talvikaudesta huolimatta, sillä lämmin kesä suosi veneilyä ja virkisti venekauppaa. Erityisesti vesijetit ja mökkiveneet tekivät kauppansa.
”Huhtikuun jälkeen jokainen kuukausi on ollut kasvussa viime vuoteen verrattuna, koko vuoden vesikulkuneuvojen rekisteröinnit ovat yli seitsemän prosentin kasvussa ja veistämöiden tilauskirjat ovat täyttyneet, mikä antaa hyvät lähtökohdat seuraavalle kaudelle”, Pajusalo sanoo.