Tilaa
Jutut

Venealalle ennätystuloksia – Maailman suurimmat perämoottoreiden valmistajat

Vaikka viime vuosi oli Suomessa venealalla erittäin alavireinen, näin ei ollut koko maailman mittakaavassa. Perämoottoreissa markkina alkaa kuitenkin erkaantua muun muassa Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä.

02.05.2024

Kirjoittajamarkus ånäs

Maailman suurimmat perämoottoreiden valmistajat ovat Yamaha Motor, Honda Motors sekä Mercuryä valmistava Brunswick Corporation.

Yamaha raportoi Marine-ryhmänsä viime vuoden liikevaihdoksi 547,5 miljardia jeniä, eli 3,36 miljardia euroa. Se oli 5,9 prosenttia edellistä tilikautta enemmän. Tulos oli 0,8 miljardia euroa, jossa puolestaan oli 4,1 prosenttia kasvua.

Brunswickin vuoden liikevaihto oli 6,4 miljardia dollaria, eli 5,9 miljardia euroa. Se oli runsaat 6 prosenttia aiempaa vuotta pienempi. Tulos oli 388,3 miljoonaa euroa, joka laski peräti 37,9 prosenttia.

Honda päätti tilikautensa vasta maaliskuun viimeisenä päivänä. Sen ennusteessa hahmotellaan alan keskeisiä suuntaviivoja. ”Olemme käynnistämässä pienvesikulkuneuvoihin suunniteltujen sähkökäyttöisten propulsiojärjestelmien kokeiluja ennakoiden tulevaa sääntelyä polttomoottoreiden käytöstä järvillä.” Toisaalta samaan aikaan yhtiöllä on tarkoitus monipuolistaa suuria perämoottoreita.

Valmistajien luvut eivät ole vertailukelpoisia, sillä esimerkiksi Yamahalla on vain hyvin vähän venevalmistusta. Brunswickilla on muun muassa lukuisia venemerkkejä tehtaineen ympäri maailmaa.

Silti Yamaha teki kaikkien aikojen parhaat luvut, Brunswick pakituksesta huolimatta toiseksi parhaat.

Suuruus auttaa, sillä rahaa maailmassa riittää. Kun USA:ssa laitetaan isompaa myllyä perälautaan, Keski-Euroopan kanaville odotetaan polttomoottorikieltoa.

Perämoottorimarkkinoiden kooksi viime vuodelle eri analytiikkatalot laskivat globaalisti noin viisi miljardia euroa, eli noin miljoona moottoria. Markkinoiden ennustetaan kasvavan vuosikymmenen loppuun asti noin viiden prosentin vuosivauhtia – korkeimmillaan niiden on esitetty saavuttavan reilut 7 miljardia euroa.

Sähköperämoottorisegmentin arvoksi on puolestaan arvioitu 55,5 miljoonaa euroa, mutta sen odotetaan nousevan kokonaismarkkinaa nopeammin 9 prosenttia vuodessa vuosikymmenen loppuun saakka ja saavuttavan 101 miljoonaa euroa.

Kuten eräs analytiikkatalo tiivistää, ihmisten tulotason nousu maailmanlaajuisesti tulee olemaan perämoottorimarkkinoiden kasvutekijä – aivan kuten superrikkaiden määrän kasvu luksusjahtiteollisuudelle.

Yamaha Motor Company

Mikä: Tokion pörssissä listattu julkinen yhtiö.
Miksi: Yamaha Motor Company (TYO: 7272) aloitti tilikautensa väkevästi, kun se julkaisi tammikuussa ostaneensa veneisiin sähkö- ja sähköperämoottoreita valmistavan Torqeedon. Markkinoilla tieto otettiin hyvin vastaan ja yhtiön osakekurssi nousi kaupan seurauksena vuoden huippulukemiin. Yamahan markkina-arvo on noin 9 miljardia euroa ja se on saanut pidettyä kiinni kannattavuudestaan. New Yorkissa listatun Brunswickin (NYSE: BC) osake puolestaan lopetti vuotensa vahvasti, mutta aloitti uuden alavireisesti. Kohtuulliset luvut ovat vahvistaneet kurssia, vaikka kannattavuus mietityttää. Sen markkina-arvo on runsaat 5 miljardia euroa.

Lue myös nämä

X