Tilaa
Matkat

Satamaesittely: Nauvo Berghamn – Kyläsatama kutsuu Saaristomerellä

Nauvon eteläpuolella sijaitseva ”Nauvon Berghamn” on perinteinen kyläsatama, johon veneilijät ovat olleet aina tervetulleita.

30.04.2024

KirjoittajaTeksti ja kuvat Anne ja Steffi Sjöholm

Berghamniin pääsee useampaa väylää, monelta eri suunnalta. Viittoja riittää etenkin risteyksissä. Ei ihme, että merikartassa on erillissuurennos lähitienoosta. Mutta kun sen katsoo huolella etukäteen, niin perille pääsee helposti – kunhan ei unohdu ihailemaan liikaa kuvankauniita maisemia.

Kylän lahdella on useita laitureita. Vuosien varrella on vähän vaihdellut, mihin laituriin saa kiinnittyä ja mihin ei. Tällä kertaa meitä odottaa iloinen yllätys: yhteysaluslaiturin läheiseen laituriin on laitettu veneilijöitä varten poijut vuonna 2021.

Saavumme Berghamniin heinäkuun viimeisellä viikolla. Alkuillasta laiturissa on viisi venettä, mutta yöksi meitä jää vain kolme venekuntaa. Nautimme Suomen saaristosta parhaimmillaan. Tänne todellakin kannatti tulla! On kaunista, rauhallista, hyvät kävelyreitit, suojainen satama ja palveluita enemmän kuin osasimme odottaa.

Kaunis rauhallinen saaristomaisema, jossa silmä lepää.

Pikku putiikki ja sähköä

Satamamaksu maksetaan täällä edelleen perinteisesti rantavajan seinässä olevaan lippaaseen. Perinne tuntuu hyvältä; vieraisiin voidaan edelleen luottaa. Nykyisin satamamaksuun kuuluu myös laiturisähkö, mikä sekin on meille yllätys. Ja vielä kolmaskin uusi asia odottaa: rannan vajassa on kolmatta kesää pieni itsepalvelupuoti, josta saa vähän elintarvikkeita, herkkuja, hygieniatarvikkeita ja käsitöitä. Ostamme juustoa ja lämpimän kesäpäivän kunniaksi jäätelöä.

Vieraskirja kertoo, että kävijöitä satamassa riittää. Pientä vieraslaituria hoitaa Kenneth Jansson. Puotia pyörittää puolestaan hänen veljensä vaimo. Kenneth kertoo, että kukaan ei enää asu saaressa ympäri vuoden, kuten vielä joitain vuosia sitten.

Pieni itsepalvelupuoti oli iloinen yllätys.

Kalastajatilalla näkee historiaan

Berghamnissa on asuttu, kalastettu ja pidetty karjaa 1500-luvulta lähtien. Saarella kuljetaan edelleen laidunten poikki ja niittykukkien reunustamia polkuja. Satamasta on lyhyt matka pohjoisrannalla sijaitsevalle Västerbyn entiselle kalastajatilalle, jota Metsähallitus hoitaa. Tilan rannassa on satamakirjoissakin kuvattu laituri. Siinä voi vierailla, mutta yöpyä ei saa.

Metsähallitus on tehnyt Västerbyn tilan rantaan kivan nuotiopaikan, huussin ja näyttelytilan, jossa on esillä erilaisia kalastusvälineitä, sekä tietoa kalastuksesta saaristolaisten elinkeinona. Tämä näyttelytila on aina avoinna. Pihapiiristä lähtee myös kaksi luontopolkua, jotka kannattaa kiertää. Maisemat ovat vaihtelevia ja kauniita. Tarjolla on saaristotunnelman lisäksi maalaismaisemia.

Västervikin vanhassa kalastajan torpassa kerrotaan esimerkiksi talvikalastuksesta.

Västerbyn päärakennusta ympäröivät korkeat, rehevät saarnipuut. Toisinaan myös talon ovet ovat auki ja sisällä pääsee sukeltamaan vuosikymmenien taa. Emme valitettavasti osu paikalle yhtä aikaa talkootyönä toimivien oppaiden kanssa ja pystymme vain ulkorappusilta kurkistamaan keittiön ikkunasta sisään. Aika näyttää pysähtyneen siihen hetkeen, kun viimeinen asukas on noussut keinutuolista ja painanut oven perässään kiinni.

Berghamn

60°03,3′ P, 21°48,1′ I

Missä: Nauvon pääsaaren eteläpuolella

Satama: Poiju-, ankkuri- ja kylkikiinnitys, syvyys 1,2–3 m. Vieraspaikkoja n. 10 kpl

Erikoista: Perinteinen kyläsatama kauniin saariston ympäröimänä.

Kävijälle: Satamassa on nykyisin poijut, sähköä ja kioski.

Västerby, Berghamn

60°03,4′ P, 21°47,6′ I

Satama: Ankkurikiinnitys, syvyys n. 1,5–2 m. Vieraspaikkoja n. 5 kpl

Erikoista: Vanha kalastajatila, joka toimii museona.

Kävijälle: Laiturissa voi vierailla, mutta ei yöpyä.

Lisätietoja: Luontoon.fi

Lue myös nämä

X