Tilaa
Jutut

Vene-lehti 50 vuotta

09.11.2016

KirjoittajaAri Inkinen

”Vene ja veneily ovat asioita, jotka viime vuosina ovat eläneet kehityksen voimakkaassa myötätuulessa. Vene ei enää ole aikoihin ollut vain välttämätön väline, jolla siirrytään kaukaisemmille ja paremmille kalavesille. Veneestä itsestään on tullut harraste, kilpailuväline, ylpeyden aihe, hermolääke, askartajan toiveiden summa – jopa statussymboli. Ja myös elintärkeä kulkuväline.

Veneitä on monenlaisia – hyviä ja huonoja. Kymmeniin, ehkä satoihinkin eri tarkoituksiin, käyttöolosuhteisiin ja hintaluokkiin valmistettuja. Veneissä on myös laskematon määrä asioita, yksityiskohtia ja ominaisuuksia lähes loputtomiin.

Tämä kaikki on Vene-lehden työkenttää, suurelta osin kyntämätöntä sarkaa. Vene-lehden linja on laaja – yhtä laaja kuin itse veneilykin.”

Näin paalutti Vene-lehden perustaja ja päätoimittaja Ylermi Uolevi Saarinen uuden lehden tehtävän 50 vuotta sitten. Toisaalla tässä lehdessä toinen lehden perustajista, Ullamaria Helminen, kertoo miten kaikki tapahtui.

Vene 1/1966

Vähän on muuttunut. Ja kuitenkin samalla paljon on muuttunut. Nykyään meillä on direktiivit ja satelliitit ja kääntyvät kölit ja sähköveneet.

Vaikka veneilyn tekniikka on 50 vuodessa huikeasti monimutkaistunut, tekee se veneilyn myös toisaalta helpommaksi.

Lehden elämää se vaikeuttaa siten, että pysyminen perillä asioista vaatii entistä enemmän paneutumista aina vain monimutkaisemmiksi muuttuviin ratkaisuihin.

Mutta veneily itsessään tarjoaa kuitenkin aivan samanlaisia elämyksiä ja saman irtautumisen arjesta kuin ennenkin.

Ari Inkinen

toimituspäällikkö

Lue myös nämä

X