Tilaa
Uutiset

Vene-lehden Onnettomuusanalyysi palkittiin

22.11.2022

Kirjoittajatomi peurakoski

Kuvaajaheidi koivunen

Vene-lehden Onnettomuusanalyysi ja sen kirjoittaja Jukka-Pekka Lumilahti palkittiin vuoden Turvallisuustekijänä.

Vene-lehdessä noin viiden vuoden ajan ilmestynyt Onnettomuusanalyysi-juttusarja palkittiin viime kuussa Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n Vuoden Veneilyturvallisuustekijä -palkinnolla.

SPV perustelee palkitsemista sillä, että toimittaja Jukka-Pekka Lumilahden analyysit ovat opettavaisia ja pureutuvat kansantajuisesti onnettomuuteen johtaneisiin syihin, joista kaikki veneilijät voivat ottaa opikseen.

Lumilahti kertoo yllättyneensä palkinnosta.

”On erittäin hienoa huomata, että analyysejäni luetaan ja niistä myös pidetään. Koen, että palkinto on nimenomaan lukijoilta, joten siksi se lämmittää erityisen paljon”, Lumilahti kertoo.

Vene-lehdessä 12/2022 ilmestyy Lumilahden 61:s Onnettomuusanalyysi. Hän uskoo, että juttusarja on lisännyt turvallisuutta vesillä.

”Haluan uskoa, että on. Koko sarjan idea on, että se herättää ajatuksia seuraavia veneilyretkiä varten. Ja vaikkei juuri vastaavaa sattuisikaan omalle kohdalle, niin pelkkä lukeminen lisää tietoisuutta ja siten lisää mahdollisuuksia hätä- ja vaaratilanteissa toimimiseen.”

”Jokaisessa tapauksessa on aina useita eri puolia ja pyrin tuomaan näitä esille tapahtumissa. Näin jutuista tulee mielestäni kiinnostavampia. Oppimisen kannalta on tärkeää, että tilanteista tulee esille onnettomuuden lisäksi myös pelastustoimia ja vastaus kysymykseen miksi jotain tapahtui.”

”Aina vastauksen saaminen ei ole helppoa, koska onnettomuudet aiheutuvat monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Lähtökohta on myös se, että avuntarpeessa oleva ei vastusta jutun tekemistä. Hienosti veneilijät ovatkin halunneet olla juttujen teossa mukana, sillä vain kerran olen saanut ehdottoman kielteisen vastauksen hädässä olleelta.”

Kaikki lehdessä julkaistut Onnettomuusanalyysi-jutut löydät sivustolta hakusanalla Onnettomuusanalyysi.

Lue myös nämä

X