Tilaa
Jutut

Vene 50 vuotta sitten: Vaimon rahojen säästöä

Maaliskuun Vene vuonna 1972 piti sisällään rakentelua, jollavertailun ja ahvenanmaalaisen pullan. 

24.03.2022

Kirjoittajatomi peurakoski

Kuvaajaveneen arkisto

JOS TILAAT Rock 20 -purjeveneen rakennussarjana, säästät vaimon talousrahoja 5 000 markkaa, huomautti Vene-lehti 50 vuotta sitten. ”Hyvinnoussut pulla Ahvenanmaalta” keräsi testaajilta varsin myönteistä palautetta. Valmiina vene maksoi tuolloin 22 000 markkaa, mutta rakennussarjana tuon 5 000 markkaa vähemmän.

Pääjuttuna lehdessä oli pikkujollien vertailu. Mukana oli noin 2,5-metrisiä jollia seitsemän kappaletta: Erä-jolla, Finnspeed-jolla, Hamariina-jolla, Padillac II, Pioneer 8’ , Sportyak sekä Tabur yak II. Näistä Finnspeed oli merikelpoisin ja nopein: yksin ajettuna se saavutti 4,5 hevosvoiman Suzukilla noin 17 solmun nopeuden.

Tekniikkaosastolla nikkaroitiin radiosuuntima-antenni alle 22 markalla. Käytännössä se oli säätökondensaattorilla viritettävä ferriittiantennin ympärille kiedottu käämi. Antenni yhdistettiin matkaradioon ja kuunneltiin, milloin suuntima-aseman signaali kuuluu voimakkaimmin tai hiljaisimmin.

Tuohon aikaan oli vielä olemassa radiomajakoita ympäri rannikkoa, jotka lähettivät omaa morsetunnustaan, josta ne pystyi tunnistamaan. Wikipedia kertoo lisää mielenkiintoista tietoa merenkulun radiosuuntimisesta hakusanalla suuntimo. Radiosuuntimisen kulta-aika loppui kun paikannussatelliitit yleistyivät.

Rock 20 arvosteltiin näppäräksi veneeksi, jonka pystyi ostamaan rakennussarjana tai valmiina.

Pienet mökkijollat olivat suuressa vertailussa maaliskuussa 1972.

Tee-se-itse-palstalla opetettiin, miten suunta-antennin voi rakentaa halvalla. Nykyään paikannussatelliitit ovat korvanneet vanhan radiosuuntiman.

 

Lue myös nämä

X