Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Kartiotulppien haastajat – Benn´s ja 1852 Marine

Perinteisten puisten kartiotappien tilalle pyrkivät uudet innovaatiot ovat oikealla polulla, mutta eivät pääse ihan perille.

19.04.2020

Kirjoittajaja kuvat Pasi Nuutinen

Puupalikoita vuotojen varalta on luultavasti pidetty veneissä siitä asti, kun vesille on lähdetty. Uudempi, mutta silti kymmenien ellei satojen vuosien ikäinen keksintö ovat varta vasten eri mittaisiksi kartioiksi valmiiksi sorvatut tappisarjat. Ne sopivat erinomaisesti läpivientien, letkujen ja putkien pikatulpiksi, kunhan oikean kokoiset tapit on valmiiksi säilötty oikeiden läpivientien luokse.

Siinä on puutappien rajoitus. Väärä koko tai muu kuin pyöreä reikä edellyttää vuolemista tai apuriepuja. Onkin kumma, ettei uusien materiaalien myötä ole juuri syntynyt haastajia puutulpille. Jotain sentään, ja kokeiltavaksemme päätyi kaksi versiota.

Saksalainen 1852 Marine Quality on venetarvikkeiden monituottaja, jonka listoilta löytyy kuminen hätätulppasarja. Kolme eri kokoista tulppaa on pakattu sisäkkäin suurimpaansa. Niillä tukkii halkaisijaltaan 3–45 millimetrin reiät.

Joustava materiaali voisi myötäillä reiän muotoja puuta paremmin. Niin ei tapahdu, sillä valittu kumi on hyvin kovaa. Käytännössä kumikartio toimii yhtä hyvin kuin vanha puinen vastineensa, mutta ei yhtään paremmin. Miinukseksi jää pakkaus, jonka tyhjiökelmu istuu tapeissa niin sitkeästi, että sen poistaminen on useiden minuuttien urakka. Kannattaa avata ennen hätää.

Kuminen 1852 Taikatulppa toimii puutapin tavoin, ei sen paremmin tai huonommin.

Vielä edistyneemmältä kuulostaa amerikkalaisen Foresparin Sta-Plug -kartiotulppa. Edustajaa Suomessa ei ole, mutta tuotetta myy ruotsalainen venetarvikkeiden verkkokauppa Benn’s.

Sta-Plug on halkaisijaltaan ihan eri luokkaa, noin 10–110 milliä. Se on umpisolumuovia, kartion kyljet ovat uritettuja pidon parantamiseksi ja noin kolmanneksen kohdalla on repäisyreuna, jonka kohdalta Sta-Plugin saa tempaistua kahdeksi kartioksi.

Joustavuutensa takia Sta-Plugin voisi survoa epämuotoisiin reikiin vaikka kyljittäin tai leikata siitä nopeasti puukolla sopivan kokoisia ja muotoisia palasia. Teoria on houkuttava. Harmi vain, ettei se kohtaa käytäntöä.

Sta-Plugin joustavuus ei ole läheskään sillä tasolla, että sitä voisi helposti survoa eri muotoisiin reikiin.

Sta-Plugin materiaali on kyllä pehmeämpää kuin kokeilumme verrokkien, mutta kaukana niin joustavasta, että sitä tosiaan voisi kuvatuilla tavoilla käyttää. Kartion kiertäminen vaatii kovia näppivoimia, eikä se sanottavasti siitä puikkomaiseksi ohene. Repäisyreuna toimii, mutta melkoisella väännöllä sekin. Muovi antaa puukonterän edessä perään juuri sen verran, että se lähinnä vaikeuttaa leikkaamista, ja materiaalin kimmoisuuden takia se pyrkii vain pullahtamaan ulos, kun sitä sulloo epäsäännöllisen muotoiseen reikään.

Katkaisukohdan yläpuolelle jäävä osa on liian suuri huviveneiden läpivienteihin eikä sitä saa paloiteltua sormivoimin.

Kun Sta-Plugin reikään saa, se kyllä tukkii vuodon tehokkaasti. Mainoslausettaan ”Heitä hyvästit puutapeille” se ei silti täytä, kuten eivät 1852 Marinen ”taikatulpatkaan”.

Pussillinen vanhoja konsteja on halvempi ja vähintään yhtä toimiva ratkaisu, kunnes modernit vaihtoehdot toteuttavat ideansa nykyistä taitavammin.

X