Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Purjehduksen uudet tasoitukset valmistumaisillaan

Vielä Helsingin venemessuilla FinRating-tasoitusjärjestelmän arvioitiin valmistuvan taulukkoveneiden osalta huhtikuun alkuun mennessä, nyt luvataan, että FinRating on käyttökelpoinen kesäkuun alussa.

20.05.2020

KirjoittajaPasi Nuutinen

Vielä Helsingin venemessuilla FinRating-tasoitusjärjestelmän arvioitiin valmistuvan taulukkoveneiden osalta huhtikuun alkuun mennessä. Vanha FinLYS-lista poistuikin silloin, mutta korvaava järjestelmä on edelleen kesken. Vanhoissa tiedoissa on ollut odotettuakin enemmän virheitä, joten aikataulu on venynyt.

Nyt luvataan, että FinRating on käyttökelpoinen kesäkuun alussa, kun Suomen Purjehdus ja Veneilyn suositus kisojen peruuttamisesta koronanvaaran takia päättyy.

Avomeripurjehtijat ry on huolehtinut SPV:n alaisuudessa tasoitusjärjestelmien kehityksestä. AMP:n puheenjohtaja Heikki Räisänen asiaa hoitavasta toimikunnasta kertoo, että vaikka tiedossa oli LYS-järjestelmään kertyneiden virheiden paljous, vaihdon työläys on yllättänyt.

”Kun laskentaan tarvitaan noin 50 mittalukemaa per vene ja runkotiedostot päälle, niin puhutaan noin 50–100 000 yksittäisestä tiedosta koko taulukkoon.”

Huhtikuun lopulla julkaistiin yksinkertaistettu versio LYS-taulukkopursien uusista FinRating-kertoimista. Edelleen tarkennettuna tuo lista on käytössä tämän kauden kisoissa. Tarkistukset ja korjaukset eivät lopu siihen, vaan veneiden puutteellisia tai virheellisiä lukemia riittänee päivitettäväksi ensi talveen asti.

Mittakirjallisten veneiden kohdalla ongelma on hieman toisenlainen. Niissä tarvitaan Räisäsen mukaan veneiden omistajien apua.

”Jos oman veneen tasoituskerroin vaikuttaa virheelliseltä, pitäisi tarkistaa todistukseen ilmoitetut mitat ja ottaa yhteyttä toimikuntaan.”

Räisänen korostaa, että korjaaminen koskee virheellisiä mittoja, ei sitä, että uusi tasoitus tuntuu ”huonommalta” kuin vanha. FinRatingin laskee kansainvälinen VPP-tietokoneohjelma lähtöarvojen perusteella, eikä niihin kuulu kipparin tai kisakumppanin pätevyyden arviointi. Mutta jos veneestä tai purjeista ilmoitetuissa mitoissa on virhe, se välittyy väistämättä lopputulokseen asti.

Työläydestä huolimatta Räisänen pitää kerroinjärjestelmän vaihtoa perusteltuna, jopa väistämättömänä. LYS-tietokanta oli vanhojen veneiden osalta virheiden täyttämä sekä uusien osalta puutteellinen, eikä olisi kummankaan ongelman kohdalta paremmaksi muuttunut.

Uusi FinRating sen sijaan lasketaan VPP-ohjelmalla erittäin kattavaan venetietokantaan perustuen. Järjestelmä on monipuolisemmin hyödynnettävissä niin kilpailujen kuin kilpaveneiden kehittämiseen paremmiksi. Koska se on suoraan yhteen sopiva ORCclub -lukuihin, suomalaisveneet voivat myös osallistua kansainvälisiin kisoihin suoraan FinRating-kertoimilla.

X