Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Koepurjehdus

Hanse 315 – Parahultainen

Jo pelkästään kokoluokkansa takia Hanse 315 on enemmän kuin tervetullut uutuus pursimarkkinoille. Sen houkutus ei ainakaan vähene lähemmässä tarkastelussa.

14.08.2017

KirjoittajaPasi Nuutinen, Kari Wilén

KuvaajaArto Wiikari

Vaikutelma syntyy jo, kun Hanse 315 näkyy kaukana laiturissa: onpa järkevän kokoinen uusi vene!

Tunne vahvistuu edelleen, kun purteen nousee. Avotilassa kaikki on askeleen ja pienen kurotuksen ulottuvilla. Sisällä ovat kaikki ne tilat, mitä noin neljän hengen lomapurjehduksella tarvitaan. Pentteri kylmiöineen, erillinen toiletti, kaksi oven takana olevaa parivuodetta, salongissa punkat kahdelle vieraalle.

Ei ihme, että hieman alle kymmenen metrin kokoluokka oli niin pitkään se kaikkein suosituin. Etenkin pohjoisessa Euroopassa, missä veneiden yksityisomistus on selkeästi määräävämpi tekijä suunnittelulle kuin charter-painotteisessa etelässä. Tästä kasvaessa veneisiin tulee pitkän aikaa vain lisää väljyyttä samoihin tiloihin, mutta ei oikeastaan uusia toimintoja. Lähinnä sellainen on vasta kolmas kajuutta. Veneen koon ja sitä myöten hankinta- ja ylläpitokulujen kasvuun verrattuna se on monelle perheelle aika turha.

Ilo oli siis suuri, kun kuulimme Hansen uutuuden saamisesta testiimme. Viiden viime vuoden Vene-lehdet selaamalla noin 30-jalkaisia pursia on esitelty Suomessa vaivaiset kuusi kappaletta, eikä niistäkään varsinaisia perhepursia ollut kuin pari. Tämä ei toki kerro koko kuvaa markkinoiden tarjonnasta, mutta voimme hyvin perustein sanoa olevamme harvinaisuuden äärellä.

Tosin Hanse 315 on mallinimenä vanha. Se kehittyi ja kasvoi uudistuksien kautta niin, että nyt esiteltävän veneen suorin edeltäjä onkin 325, jonka se myös mallistossa korvaa.

Pituuden jalkamitat ovat jo pitkään olleet vain suuntaa antavia. Uusi 315 sijoittuukin pääosin kahden ”esimallinsa” väliin. Runkopituudeltaan se on vanhaa 315:ttä lyhyempi, mutta pystyjen keulan ja perän ansiosta vesilinjan mitta on lähes tarkalleen sama, kuten oli myös 325:ssä. Uutuuden leveys on malleista suurin, samoin kölin syvyys ja painolasti. Uppoama on vanhojen välimailla, samoin purjeala luovilla.

Kaikki tämä viittaa enemmän rauhalliseen kuin vauhtihakuiseen purjehdukseen. Hyvä näin, sillä koepurjehdukselle sattui kovin kevyt, 3–4 m/s tuuli, joka vielä jätti tyyniä läikkiä pitkin Kruunuvuorenselän laitoja.

Pienen veneen onnea: puomille ja purjeen kimppuun yltää helposti, etenkin kannelta käsin.

Salongin klaffipöydän ääreen mahtuu kuusi henkeä mukavasti aterioimaan. Suorista sohvista paapuurin puoleisen pituus riittää keskimittaisen miehen yöpymiseen, styyrpuurin puoleinen käy lapselle tai pienikokoiselle. Styyrpuurin puolella, toiletin laipiota vasten, on myös tyydyttävän kokoinen karttapöytä. Sen yläpuolella on kiitettävän selkeä laitepaneeli – myös asennukset luukun toisella puolella kestävät tarkastelun.

Lue koepurjehdus kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 8/2017.

Lisätietoja HanSail

X