Tilaa
Jutut

Tapio Lehtinen perillä Hobartissa – Australia kielsi pohjan puhdistamisen

Vihdoinkin Hobartissa. Vaikka Tapio Lehtinen on kokenut kisan aikana kovia, mieliala on korkealla ja matka jatkuu sitkeästi kohti maalia.

07.11.2018

KirjoittajaAri Inkinen

Aamu alkoi valjeta Tasmanian Hobartissa, kun Tapio Lehtinen purjehti kohti Storm Bayta ja Kingston Beachin lähellä olevaa poijua, jossa hänen oli määrä pysähtyä vähintään 90 minuutin ajaksi. Vaikka Tapiolla on runsaasti kokemusta kiinnittymisestä poijuun ilman moottoria, tuuli ja virtaukset tekivät kiinnittymisen hankalaksi. Myöskään parin vuorokauden yhtämittainen valvominen ei helpottanut tilannetta.

Jo lähestyminen pysähdyspaikkaa oli hankala ilman moottoria, ja Tapio menetti siinä myös jonkin verran aikaa. Tasmanian eteläkärjessä tuuli moinasi lähes kokonaan ja vene uhkasi jo ajautua rantakallioille. Sen jälkeen edessä oli, Tapion omin sanoin, kryssiminen lähes pakkaskelissä kohti poijua.

Oman haasteensa jatkoa ajatellen asettaa Australian viranomaisten määräys, että Tapio Lehtinen ei voi puhdistaa veneensä pohjaa hanhenkauloista 200 meripeninkulman säteellä Australian rannikosta. Aiemmin lahdella pohjansa puhdistaneet ovat viranomaisten mukaan myös rikkoneet Australian määräyksiä, mutta ”jäämättä siitä kiinni”.

Vasta Susie Goodallin kohdalla viranomaiset heräsivät asiaan ja ilmoittivat, että moisesta on rangaistuksena enimmillään jopa 100 000 Australian dollarin sakko. Niinpä Tapio Lehtinen joutuukin purjehtimaan Australiasta hanhenkauloineen ja toivoa sopivaa pläkää aluevesien ulkopuolella.

Oheisella videolla (valitettavasti näkyy vain facebookissa) Tapio Lehtinen purjehtii Asteriaa kohti Kingston Beachia aamuhämärässä. Videon löydät täältä.

Tällä videolla on kisan johtajan Don McIntyren tekemä haastattelu Tapio Lehtisen kanssa, jossa McIntyre kysyy englanniksi ja Tapio vastaa suomeksi. Tämäkin video on nähtävissä valitettavasti vain facebookissa.

Tiistaina selvisi, että kilpailua reilulla kaulalla johtanut Jean-Luc Van Den Heede koki myrskyssä niin kovia, että joutuu suuntaamaan Chileen korjaamaan venettään ja ”tipahtaa” maapysähdyksen myötä siis Chichester-luokkaan.

Van Den Heede itse kommentoi tunnelmiaan myrskyn jälkeen todeten, että olisi mieluummin kotona tekemässä puutarhatöitä kuin avomerellä kilpailemassa.

Lue myös nämä

X