Tilaa
Matkat

Satamaesittely: Savuahvenien Stenskär – Gullkronan saaresta lounaaseen

Perinteiset pienet saaristosatamat käyvät yhä harvinaisemmiksi. Saaristomeren Stenskär on poikkeus, joka vahvistaa säännön: ei kaljakapakoita vaan rauhaa, hiljaisuutta ja tirisevän mehukkaita savuahvenia.

26.07.2023

Kirjoittajaja kuvat risto nordell

Stenskärin paratiisi löytyy noin meripeninkulman verran monille tutusta Gullkronan saaresta lounaaseen. Satamaan on helppo navigoida kardinaaliviitoitettua väylää pitkin niin pohjoisesta kun lounaasta. Viimeiset kaapelinmitat voi suunnistaa melkeinpä jo saaresta kantautuvan savukalan tuoksun perusteella.

Suojaisessa ja luonnonkauniissa satamalahdessa saapujaa odottaa rannansuuntainen laituri, jossa on peräpoijukiinnitys. Toinen laituri on lahden toisella puolella Birsskärissä. Asumattomalla saarella on iso laituri, jossa on vajaat 30 vieraspaikkaa ja maasähkö. Liikenne satamasta toiseen hoituu kätevästi lainasoutuveneillä. Lahdella on myös mahdollisuus kiinnittyä kahteen punaiseen poijuun. Poijumaksu maksetaan rantapuotiin.

Stenskärin sataman maisemaa hallitsee iso, yli sata vuotta vanha punainen rantavaja, jossa Agneta Jansson myy tuoretta kalaa, savukalaa, vihanneksia, perunoita, leipää ja saarella tehtyjä käsitöitä.

1600-luvulta peräisin oleva vanha saaristolaistila jaettiin 1800-luvulla kahdeksi tilaksi, Västergårdiksi ja Östergårdiksi. Västergårdin emäntä Agneta omistaa miehensä Jarmon kanssa saaren saunan, rantaputiikin ja Birsskärin sataman. Stenskärin satama sen sijaan kuuluu Östergårdin väelle.

Kuudennen polven stenskäriläinen Agneta jaksaa kiireenkin keskellä hymyillä iloisesti ja kertoa tunnelmallisen puotinsa kuulumisia.

”Olemme tehneet tietoisen valinnan, ettemme myy kirjolohta vaan nimenomaan villikalaa, jota pyydetään lähivesiltä. Savustetut ahvenet ovat ehdoton hittituotteemme. Takavuosina savukampela oli ahvenen veroinen suosikki, mutta kampela on nykyisin lähes kadonnut Saaristomereltä, enkä oikein usko, että se tulee enää takaisin”, Agneta huokaa.

Stenskärin savuahvenet saavat veden herahtamaan kielelle.

”Koronakesät eivät ole vähentäneet veneilijöitä, sillä uusi sauna ja Birsskärin uudet laiturit ja grillimaja ovat houkutelleet venevieraita. Saunan me rakensimme keväällä 2020. Kylpeä saa omassa rauhassaan, sillä sauna sijaitsee viereisellä Tristonörenillä, jonne pääse kävelemään pientä siltaa pitkin Stenskäristä.”

Stenskärin satamassa on 15 vieraspaikkaa.

S/y Tingelingin miehistö olisi kernaasti ostanut Agnetan puodista savusiikaa, mutta siika oli paennut hellettä verkkojen ulottumattomiin. Lihavan pulleat savuahvenet korvasivat kuitenkin siian ruhtinaallisesti ja niinpä pilssin uumenista piti kaivaa esiin valkoviinipullo. Mukaamme lähti myös tilliä, uusia perunoita, tomaatteja ja Agnetan leipoma saaristolaislimppu, joten improvisoitu juhla-ateria oli hetkessä valmis.

Lisätiedot: Stenskär

Lue myös nämä

X