Tilaa
Jutut

Satamaesittely: Pyhämaa – Leppoisa kyläsatama

Pyhämaan Telakanrannassa maistellaan silakkaherkkuja ja ihmetellään uhrikirkkoa.

23.09.2023

Kirjoittajaja kuvat Risto Nordell

Satamaa on helppo lähestyä Mannerveden halki kulkevalta lateraaliviitoitetulta väylältä. Kivikkoja ja kareja on runsaasti, joten reitiltä ei ole syytä poiketa. Pyhämaan satama on pieni ja rauhallinen. Täällä tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt jonnekin menneisyyteen. Matonpesupaikalla ahkeroidaan ja ilma tuoksuu puhtaille räsymatoille ja mäntysuovalle.

Satamassa on yhdeksän poijua ja vapaita paikkoja riittää, vaikka olemmekin liikkeellä keskellä heinäkuuta. Laiturin vieressä on pieni hiekkaranta lasten leikkipaikkoineen sekä harmaa rantavaja. Siellä sijaitsee Pyhämaan kotiseutumuseo.

Sataman punainen monitoimirakennus on Rantsali, josta saa kahvia ja virvokkeita. Rantsalissa ovat myös vessat ja suihkut, tiskipaikka ja pesukone. Kesällä 2022 aloitettiin saunan rakentaminen. Sataman kotoinen tunnelma jatkuu Rantsalin kuistilla, missä on pöytä ja keinutuoli. Pihanurmella on viihtyisän oloinen grillipaikka. Rantsalista tullaan avaamaan halukkaille myös kotiseutumuseo.

Sataman palvelut ovat Rantsalissa.

Satama sijaitsee nykyisessä Pyhärannan kunnassa. Se muodosti Pyhämaan kanssa yhden kunnan aina vuoteen 1908 asti, jolloin Pyhämaa ja Pyhäranta (aiemmin Pyhämaan Rohdainen) erosivat omiksi kunnikseen. Myöhemmin Pyhämaa (aikaisemmin Pyhämaan Luoto) liitettiin Uuteenkaupunkiin. Sataman rannassa on ennen tehty purjeveneitä ja -laivoja eli purjepaatteja kuten niitä Pyhämaassa kutsutaan. Siksi aluetta kutsutaankin Telakanrannaksi.

Pyhärannan keskustaan on vain 400 metrin matka. Siellä on hyvin varusteltu kyläkauppa ja kuuluisan pyhämaalaisen kalastajan Vento Aallon kalakoju. Sieltä voi ostaa valmista kalasoppaa ja muita kalatuotteita, vaikka veneelle vietäväksi. Kyläkauppaa vastapäätä on Aallon puolison pitämä Pyhämaan Pirtti. Sen seisovassa lounaspöydässä on aina tarjolla Aallon kalastajatilan silakkaherkkuja.

Seudun kiinnostavin nähtävyys on Pyhämaan uuden kirkon vieressä oleva vanha kirkko, joka tunnetaan nimellä uhrikirkko.

Yli 400-vuotias pyhäkkö on vaatimattoman näköinen, mutta se kätkee sisäänsä Christian Wilbrandtin 1600-luvulla maalaamia kuvia, jotka perustavat Raamatun kertomuksiin. Merenkulkijat ja saaristolaiset ovat vanhoina aikoina rukoilleet uhrikirkolta pelastusta. Jos he selvisivät, he lahjoittivat kirkolle lahjan eli uhrin.

Pyhämaan uhrikirkko on yksi harvoista 1600-luvulta säilyneistä puukirkoistamme.

Uhrikirkon maalaukset täyttävät kirkon seinät ja katon.

Pyhämaan asuttamisesta löytyy tietoja latinankielisestä asiakirjasta vuodelta 1411, mutta ensimmäiset asukkaat alueelle tulivat ilmeisesti jo noin vuoden 1000 tienoilla. Legendan mukaan Pyhämaahan liittyy myös jännittäviä tarinoita, esimerkiksi hiisien karkottamisista. Entisinä aikoina merirosvot sytyttivät tulia, jotka ohjasivat laivoja karikkoihin, joista hylyt oli helppo ryöstää.

Pyhämaan saaristo on luonteeltaan rikkonaista ja karikkoista. Vedet ovat matalia ja saaret pieniä. Monet saaret ovat vanhoja lampaiden laidunmaita. Rehevillä rantaniityillä voi tavata muun muassa ahopellavaa, suolasänkiötä, silmänruohoja, vilukkoa, rantatädykettä, merinätkelmää sekä rantasappeja. Suuri osa Pyhämaan saaristosta on suojeltu osana Selkämeren kansallispuistoa.

Pyhämaa, Telakanranta

60°57,05′ P 21°22,40′ I

Missä: noin 15 mpk Raumalta etelään.

Satama: 9 vieraspaikkaa, poijukiinnitys, syvyys 2 m.

Satamamaksu: 10 €

Erityistä: kodikas ja intiimi satama, jossa ei yleensä koskaan ole ruuhkaa.

Kävijälle: Pyhärannan keskusta on kävelymatkan päässä.

Lisätiedot: p. 040 688 2605

Pyhämaa

Lue myös nämä

X