Tilaa
Matkat

Veneilijän luontokohde: Kirkkosalmen kanava – Kesä saapuu Sunttiin

Kaupunkilaisen luontokohde löytyy Paraisilta kanavassa, jossa veneet ajavat läpi puistojen.

05.05.2024

Kirjoittajamarkus ånäs

Maan tunnetuin merellinen kaupunkipuisto on tietysti Kaivopuisto Helsingissä. Saaristomeren alueella se löytyy Paraisten keskustasta, jota halkoo kanava, Suntti.

Vaikka kaukana Utössä tai Ahvensaaren ikiaikaisella kylänraitilla ei siltä tuntuisi, Parainen on kaupunki. Eikä mikään pieni, sillä siihen kuuluvat nykyisin myös Nauvo, Korppoo ja Iniö, entiset saaristokunnat, joiden myötä Parainen ulottuu kaikkialle Saaristomerelle.

Harvemmin matkaileva veneilijä kuitenkaan suuntaa kokkaa kaupungin keskustaan. Mutta miksei?

Ensinnäkin Paraisten keskusta on ytimeltään pittoreski puutalokaupunki. Siellä on kattavat palvelut lähellä ilmaisia venepaikkoja, jotka löytyvät mitä ihastuttavimmassa paikassa koko kaupungin keskustaa halkovan viehättävän Kirkkosalmen kanavan rantamuurista.

Kanava on nimeltään Suntti. Sen tietävät kaikki.

Veneille on ilmaisia 24 tunnin paikkoja pitkin kanavan muuria. Sekä K-, S- että Lidl-kauppojen yhteydessä on myös käyntilaitureita, kuten myös Hesburgerin ja Suntti-ravintolan kohdalla.

Historiallisesti Parainen on osa kulttuuriseutua, joka ulottui Mälarinlaaksosta ja Tukholmasta Viipuriin saakka. Pysyvää asutusta Paraisilla on ollut 1000-luvulta asti. Asutus keskittyi 1300-luvulla rakennetun harmaakivikirkon alapuolella olevaan, rantaan viettävään rinteeseen, jota kutsutaan nykyisin Vanhaksi Malmiksi. Uusi Malmin kaupunginosa kanavan toisella puolella on sekin vanhaa tyyliä ja myös kaunis.

Paraisten vanhasta kauppakeskustasta Malmilta löytyvä Axo on käymisen arvoinen kahvila-ravintola.

Suntti oli aikanaan luonnollinen purjehdusväylä, olihan Parainen keskiajalla tärkeä kauppapaikka. Sen jälkeen Suntti on ollut useasti uhattuna.

1900-luvun ensivuosikymmenellä väylä yritettiin leventää kymmenmetriseksi Paraisten Kalkkivuoren tarpeisiin, jotta proomut olisivat saaneet vietyä kalkkia Turkuun. Myöhemmin 1930-luvulla samainen yritys yritti puolestaan täyttää koko ojan. Kävi kuitenkin päinvastoin, ruoppausten ja rantamuurien rakentamisen jälkeen Kirkkosalmen nykyinen veneväylä avattiin kesällä 1934.

Nyt Paraisilla on virinnyt ajatus syventää väylää ja korottaa siltoja, jotta yhä suuremmat veneet pääsisivät ajamaan sen läpi. Toiveissa olisi matkailevien veneilijöiden houkutteleminen Paraisten palveluiden pariin.

Nyt Suntin laidalla sijaitseva Keskuspuisto on aktiivisen perheveneilijän paratiisi. Sieltä löytyvät muun muassa ulkokuntosali, lasten puuhamaa sekä rantalento- että jalkapallokentät, samoin käsipallokentät. Jos aikataulu ei anna tähän myöten, jo kanavan läpi ajaminen on elähdyttävä kokemus: useat kaupunkipuistot, kuten Hortensiapuisto, Kirkkopuisto ja Runeberginpuisto valuvat veden ylle, kun puut kurottavat oksiaan ja kukat tiputtelevat terälehtiään.

Luontoa se kaupunkivihreäkin on.

Keskuspuistossa on runsaasti harrastusmahdollisuuksia. Parainen on urheilupitäjä, jonka voimaseura on muun muassa käsipalloa, jalkapalloa ja yleisurheilua harjoittava monilajiseura PIF. Rantakäsipallomaalit kutsuvat heittämään.

Lue myös nämä

X