Tilaa
Matkat

Satamaesittely: Naantali – Kuuluisan auringon alla

Naantalin idyllinen satama on kesäelämän keidas.

16.10.2023

Kirjoittajaja kuvat Risto Nordell

Naantaliin voi seilata kolmea eri reittiä ja jokainen niistä kulkee jonkin sillan alta. Etelästä Naantalia lähestytään Airistolta, jolloin alitetaan Ukko-Pekan silta (11,5 m) tai Särkänsalmen silta (16,5 m). Lännestä reitti johtaa Merimaskun Kirkonsalmen sillan ali (16 m).

S/y Tingeling rantautui Naantaliin parahiksi Unikeonpäivän aikoihin. Vaikka veneitä oli paljon, sekaan mahtui vielä mainiosti. Satamalahden sisimmät paikat ovat nykyään kausipaikkoja ja vieraspaikat on keskitetty satamakonttorin edustan laiturille ja Kailon saareen johtavan sillan kupeeseen.

Satamalahden sisimmät venepaikat ovat kausipaikkoja.

Unikeonpäivän vietto on yksi Naantalin kesän kohokohdista. Ranta on täynnä ihmisiä ja markkinakojuja. Loppumaton lapsiperheiden jono vaeltaa kohti Muumimaailmaa ja Kailon saarta. Rantaravintoloiden terasseilta kantautuu herkullisia ruuan tuoksuja ja iloista puheensorinaa.

Naantalin satamassa tavoittaa lähes samanlaisen tunnelman kuin vaikkapa Gardajärven rannoilla. Iltapäiväkahvien aikaan emme voineet enää vastustaa Kaivohuoneen vieressä olevan vohvelibaarin herkkuja. Nautimme niitä kaupungin kuuluisan auringon hyväillessä kasvojamme.

Sanonnalla ”loistaa kuin Naantalin aurinko” on oma syntyhistoriansa. 1750-luvulla Naantaliin rakennettiin tullihuone ja -aita, jonka portille ripustettiin puinen aurinko. Myöhemmin se korvattiin kuparisella ja sianrasvassa kiillotetulla auringolla. Sen sanottiin loistavan ”kuin Naantalin aurinko”.

Vetelehdimme raukeina koko päivän sataman ihmisvilinää tarkkaillen. Illansuussa ryhdistäydyimme, sillä veneen pentteri ammotti tyhjyyttään. Paarustimme kaunista puilla reunustettua puistokatua pitkin Naantalin keskustaan, torin ja linja-autoaseman tienoille. Siellä olivat lähimmät elintarvikeliikkeet. Matkaa kertyi pari-kolmesataa metriä.

Takaisin kävelimme halki idyllisten puutalokortteleiden. Kapeat kadut ja kauniisti koristellut piha-alueet toivat mieleen Tammisaaren tai Kristiinankaupungin, jossa vierailimme Höga Kustenin reissullamme kymmenen vuotta sitten.

Ehdimme veneelle juuri sopivasti ennen iltakahdeksaa. Silloin kajahtaa joka ilta iltavesper Naantalin kirkon tornista.

Trumpetilla soitettava vesper kuuluu kaupungin vanhimpiin yhtäjaksoisiin kesäperinteisiin. Se alkoi vuonna 1924 turkulaisen, Luonnonmaalla kesiään viettäneen Julius Finnbergin aloitteesta. Iltasoitto puhalletaan kolmeen suuntaan, ensimmäiseksi presidentille kohti Kultarantaa, sitten kaupungin ja lopuksi meren suuntaan.

Naantalin kirkko on ainoa jäänne 1400-luvulla perustetusta birgittalaisluostarista. Luostarin perusti ruotsalainen Pyhä Birgitta. Hän sai näyn, jonka mukaan luostari tuli rakentaa sinne, missä sen takaa välkkyisi ”rauhallinen vesi”.

Luostarin perustamisen aikaan seutua kutsuttiin latinalaisella nimellä Vallis Gratiae, Armonlaakso, josta myöhemmin johdettiin ruotsinnos Nådendal. Siitä se taipui suomenkieliseen muotoon Naantali.

Kailon saaren sillanpielessä on lisää vieraspaikkoja.

Naantali

60°28,2’ P, 22°00,7’ I

Missä: Saaristomerellä, Turusta vajaa 15 mpk luoteeseen. Satamanumero 714.

Satama: Aisa-, kylki- ja poijukiinnitys, syvyys 1,5– 4 m. 180 vieraspaikkaa.

Yhteystiedot: Naantali Marina

hinta: 35 €/vrk (2023)

Kävijälle: Muumimaailman ansiosta monen lapsiperheen jokakesäinen vakiokohde.

 

Lue myös nämä

X