Tilaa
Matkat

Satamaesittely: Högsåra – Kolme satamaa samassa saaressa

Turistit ovat saapuneet Högsåraan yli sadan vuoden ajan. Tarjolla on useampi erilainen satama.

08.10.2023

Kirjoittajaja kuvat Anne ja Steffi Sjöholm

Lähestymme Högsåraa Kasnäsin suunnalta koillisstuulessa, joka puhaltaa 13 – 15 m/s ja puuskissa rapiat päälle. Tällä tuulen suunnalla ei kannata mennä saaren pohjoisrannan satamaan eli Kejsarhamniin. Itäpuolella, kylän lahdella, on kaksikin satamaa: perinteinen kyläsatama, joka kulkee nykyisin nimellä Lillbackan laituri sekä Cafébryggan.

Monelle veneilijälle pääsyy tulla Högsåran saareen on legendaksi muodostunut kahvila Farmors Cafe. Siellä voi syödä herkullisen aterian tai nauttia kakkukahvit viihtyisässä puutarhassa. Pettymykseksemme kahvila on juhannukseen asti auki vain viikonloppuisin ja me olemme saaressa arkipäivänä 15. kesäkuuta. No, istumme Lillbackan laiturin kahvilaan ja tilaamme tapaksia ja lämpimiä juustovoileipiä.

Lillbackan laiturin kahvilan ja baarin nimi on Rumpan Café, ja sataman sauna tunnetaan nimellä Rumpan Ren eli Peppu Puhtaaksi. Sauna on puulämmitteinen ja viihtyisä vanhoine hirsiseinineen. Sieltä on myös helppo pulahtaa uimaan. Muuta peseytymispaikkaa tässä satamassa ei ole.

Lillbackan laiturilla on kansainvälinen tunnelma.

Merenkulkijat ovat tunteneet Högsåran seudun ammoisista ajoista lähtien. Viikingeillä oli omat reittinsä täällä, ja 1400-luvulta lähtien saarelaiset ovat luotsanneet Ruotsin kuninkaiden, Venäjän tsaarien ja itsenäistyneen Suomen aluksia. 1700-luvulla saaren luotsiasema oli Suomen suurimpia. Kylän taloista osa on edelleen vanhojen luotsisukujen tiloja. Högsåran miljöö onkin säilynyt erittäin hyvin ja on todella viehättävä.

Vuokraamme Lillbackan satamasta upouudet fillarit ja poljemme muutaman kilometrin tuulen tuivertamaan Kejsarhamniin. Nimensä satama on saanut siitä, että keisari Alexander III lomaili täällä useampana kesänä.

Venäjän keisarin tagi kalliossa.

Sataman pienessä myymälässä päivystää Leif Sundqvist. Leif kertoo, että saaressa on joskus ollut parhaimmillaan neljä kauppaa, mutta enää on jäljellä hänen kioskinsa ja sekin vain kesäaikaan. Vuoden ympäri saarella asuu nelisenkymmentä henkeä.

Kejsarhamn on suosittu paikka, kun tuulet eivät sinne osu. Satamassa on kaksikin saunaa, joita voi vuokrata. Grillauspaikkojakin on kaksi; hiilillä voi grillata rannassa hirsikatoksen alla, ja kaasugrillien ystäville on terassi, josta näkee merelle.

Kejsarhamnissa on hyvä hiekkaranta, mistä lastenkin on helppo mennä uimaan. Sen vieressä on vielä kiva leikkipaikka. Uimarannan lähellä on myös Jungfrusundin museo. Siellä voi tutustua saaren historiaan. Jos ei ole satamassa museon aukioloaikoina, kannattaa käydä kurkistamassa ainakin vanhaa venettä avoinna olevassa piharakennuksessa.

Kejsarhamn oli tyhjä pohjoisenpuoleisella tuulella.

Viiletämme polkupyörillä pitkin Högsåran mukavia hiekkateitä takaisin kylänlahdelle puolelle ja vierailemme Cafébrygganilla. Palvelut löytyvät moderneista ”kuutioista”, jotka taitavat olla jonkin sortin kontteja. Niissä on oikein tyylikkäät suihkut ja vesivessat. Saunaa täällä ei ole kuten muissa Högsåran satamissa.

Cafébrygganin tuulensuojat – ei huono idea.

Kioski on auki parhaan sesongin ajan ja tarjoaa muun muassa Farmors Cafén leivonnaisia. Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että tämä on rauhallisempi paikka kuin Lillbackan laituri, jonka baarin terassilla on musiikkia ja missä etenkin heinäkuussa käy myös yhtyeitä esiintymässä.

Högsåra

59°57,19’P 22°22,0’I

Missä: Kemiönsaaren kunnan lounaisosassa.

Satama: Poiju-, kylki- ja aisapaikkoja, 20–40 kpl

Hinta: Satamasta riippuen 20–30 €

Erityistä: Saaren ainoa septityhjennys on Kejsarhamnissa. Lillbackassa on rento baari, josta saa myös syötävää. Cafébrygganin kioskista saa Farmors Cafén herkkuja.

Lisätietoja:

Högsåra

Farmorscafe

Lue myös nämä

X