Tilaa
Matkat

Satamaesittely: Helsingholm – Kylässä Anderssoneilla

Perinteinen ja moneen kertaan palkittu Helsingholm pitää pintansa kaupallisten marinoiden puristuksessa.

17.11.2023

Kirjoittajaja kuvat Risto Nordell

Saaristomeren kansallispuiston itäreunalla sijaitseva Helsingholm on yksi legendaarisimmista saarista, joka on tarjonnut suojaisan yöpymislaguunin veneilijöille jo vuosikymmenien ajan.

Saaren tunnelma on ainutlaatuinen, sillä satama sijaitsee Anders ja Alf Anderssonin kotitalojen rannassa. Veneilijä tuntee olevansa Helsingholmissa kuin isäntäväen henkilökohtaisena vieraana.

Vuosien saatossa saareen on tullut lisää laitureita, ja kuuluisa, saariston parhaaksikin Vene-lehden äänestyksessä valittu sauna on remontoitu kesällä 2022. Puukiuas on vaihtunut sähkökiukaaseen ja suihkuhuoneen lattia on saanut tyylikkään harmaan laatoituksen. Suihku on nykyään kolikkosuihku, jossa eurolla voi lorotella vettä kolmen minuutin ajan. Parasta saunomisessa on istua hiljaa saunan terassilla ja katsella auringonlaskua Gullkronan selän taakse.

Helsingholmin sauna on remontoitu kesällä 2022.

Saunasta pääsee helposti uimaan.

Helsingholmin riemuihin kuuluu myös Pia Maria Lemposen jo joitakin vuosia emännöimä idyllinen kesäkahvila. Tarjolla on täytekakkuja, suolaisia ja makeita piirakoita, kääretorttuja ja sämpylöitä. Pia Maria tuo tarjoomukset itse pihamaalla sijaitseviin pöytiin. Herkutteluhetken kruunaa vanhanaikainen kahviastiasto kermanekkoineen ja kahvikannuineen. Helsingholmissa olisikin paha tyylirikko juoda kahvia pahvimukeista!

Pia Maria Lemposen emännöimässä kesäkahvilassa on vanhan ajan viehkeätä tunnelmaa.

Rantavajassa vanha isäntä Anders myy edelleen savukalaa ja eri tavoin maustettuja kirjolohifileitä. Joskus tarjolla on siikoja, jotka tulevat Kasnäsistä.

Istun lämpimänä elokuun iltana sataman penkillä ja muistelen ensimmäistä vierailuani täällä yli 50 vuotta sitten. Silloin isäni kertoi tarinoita saaren historiasta, joita Benedict Zilliacus on kirjoittanut Ulkosaaristossa-kirjaansa.

Kesäillan rauha Anderssonien rannassa on rikkumaton.

1800-luvun lopussa saarella syntyivät sisarukset Nanna ja Selim Rosenberg. He asuivat vuosikymmenien ajan Helsingholmissa. Nanna ja Selim avasivat saaren jo 50-luvulla purjehtijoille. Tästä kiitollisina veneilijät lahjoittivat uuden moottorin sisarusten veneeseen. Ensimmäinen tunnettu venevieras oli 1920-luvulla presidentti Lauri Kristian Relander, joka vieraili useasti saarella huvipurrellaan.

Nanna ja Selim Rosenbergin isä oli laivuri Lennart Rosenberg. Hän rakennutti Altai-nimisen sumpun, jonka kuva koristaa edelleen Helsingholmin rantavajan seinää. Altai kuljetti muun muassa silakoita Rymättylästä Viron satamiin.

Sumppu oli niin nopea, että tarinan mukaan mikään vene ei koskaan kyennyt purjehtimaan sen ohitse.

Altain kuvan takana on säilynyt Lennart Rosenbergin kirjoittama teksti:

”Tämä sumppu Altai on liikennöinyt Turun Saaristo–Rääveli–Baltischport-reittiä ja on rakennettu vuonna 1904. Maailmansotaan mennessä se on tehnyt yli 150 matkaa. Altai on täällä Helsingholmissa rakennettu ja on se ensimmäinen hankavastaiseen purjehtija koko Suomen kauppalaivastossa. Kaikki on vahvaa, laiva ja riki. Allekirjoittanut on uskollisen palvelijansa muistoksi sen valokuvannut ja kirjoittanut jälkeen tuleville nämä sanat. Tämä taulu pyydetään säilyttämään hyvin.”

Altain kuva kertoo saaren merenkulkuperinteistä.

 

Lue myös nämä

X