Tilaa
Jutut

Salonkivene Match II: Satavuotias kääntää katseet

Kristallikruunu ja keulapotkuri kertovat eri aikakausien tarinaa.

18.11.2018

KirjoittajaAuli Irjala

KuvaajaArto Wiikari/Otavamedia

Kun 14 metriä kiiltävää mahonkipintaa ja klassisia linjoja liikkuu Suomen saaristossa, kääntyvät päät ja peukut nousevat pystyyn. Satavuotias salonkivene Match II on entisöity katseet kääntävään kuntoon.

Tietäisivätpä peukuttajat, että salongissa kristallikruunujen alla on istunut ainakin Greta Garbo, ehkä myös muita Hollywood-tähtiä. Veneen nimi antaa vinkin omistajasta, joka oli tulitikkukuningas Ivar Kreuger.

Mutta myös Matchin uudempi historia on useamman peukun väärti: klassikkovene on modernisoitu alkuperäistä kunnioittaen tinkimättä mukavuudesta ja turvallisuudesta. Tekniikka on piilossa – kuten keulapotkuri veden alla.

https://www.youtube.com/watch?v=VfxDaFmNWDw

Tikuilla rikkaaksi

Ruotsalainen liikemies Ivar Kreuger hallitsi 1920-luvulla kahta kolmasosaa maailman tulitikkumarkkinoista. Hän oli oivaltanut välttämättömyystuotteen merkityksen. Elämä perustui raapaisuun: kokkaaminen, lämmitys, valaistus, tupakointi – kaikki syttyi tikulla. Menestyksen mitasta kertoo se, että Kreuger lainoitti kokonaisia valtioita. Hän oli yksi maailman rikkaimmista miehistä, jollei jopa varakkain.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

X