Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Retkikunta lähtee Etelämantereelle

05.01.2012

KirjoittajaKiti Westerback

Tutkimusasema Aboa (Kuva: FINNARP)

Suomen Finnarp 2011 -retkikunta lähtee huomenna huolto- ja tutkimusmatkalle Etelämantereelle.

Suomi aloitti aktiivisen tutkimustoiminnan Etelämantereella vuonna 1988 perustamalla tutkimusasema Aboan. Suomen konsultatiivinen jäsenyys kansainvälisessä Etelämanner-sopimuksessa edellyttää merkittävää tieteellistä tutkimustyötä Etelämantereella.

Suomen tavoitteena on harjoittaa Etelämanner-tutkimusta ensisijaisesti sellaisilla aloilla, joilla meillä on korkeatasoista osaamista ja jotka ovat tieteellisesti merkittäviä.

Tutkimusretkikuntaan kuuluu kaksi Geodeettisen laitoksen tutkijaa, jotka lähtivät Etelämantereelle jo joulukuun alussa sekä neljän hengen logistiikkaryhmä.

Geodeettisen laitoksen tutkijat vierailevat Venäjän Novolazarevskaya-asemalla, Intian Maitri-asemalla ja Norjan Troll-asemalla ennen Aboalle saapumista.

Retkikunta viettää Etelämantereella Kuningatar Maudin maalla sijaitsevalla Suomen tutkimusasemalla noin kaksi kuukautta. Retkikunta tutkii painovoiman muutoksia, maankuoren liikkeitä ja jäätiköitymistä Kuningatar Maudin maassa.

Retken aikana huolletaan Aboan automaattinen säähavaintoasema ja tehdään huoltotöitä myös aseman muihin havainto- ja mittauslaitteistoihin.

Rahtia retkikunnalla on yhteensä noin 2 200 kiloa, josta tieteellisiä tutkimuslaitteita ja niihin liittyviä tarvikkeita on noin puolet. Muu aineisto on asemalle meneviä täydennyksiä ja ruokaa.

Lisätietoja

Kuva: Finnarp (Tutkimusasema Aboa)
 

X