Tilaa
Jutut

Puutiaisaivokuumetapaukset moninkertaistuneet parissakymmenessä vuodessa

31.07.2023

Kirjoittajatomi peurakoski

Punkkien levittämä puutiaisaivokuume on moninkertaistunut parissakymmenessä vuodessa. Kun vuonna 2003 puutiaisaivotulehduksia ilmeni Suomessa 16 kappaletta, oli määrä viime vuonna 124 kappaletta. Ennätysvuosi oli 2021, jolloin tapauksia oli 148.

Punkkien levittämä puutiaisaivokuume tunnetaan myös nimellä puutiaisaivotulehdus eli TBE.

Punkit ovat edelleen yleisiä saaristossa, mutta ne ovat levittäytyneet viime vuosien aikana uusille alueille. Nykyisin punkkeja löytyy koko maasta pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Puutiaisaivokuume on TBE-viruksen (tick-borne enchepalitis) aiheuttama tulehdustila, joka voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia ja pitkäkestoisia neurologisia oireita, kuten muistiongelmia, tajunnanhäiriöitä, halvausoireita ja kouristuksia. Tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla. Rokottautuminen antaa suojaa puutiaisaivotulehduksesta vastaan, mutta ei suojaa punkin puremalta tai borrelioosilta. Suojautuminen esimerkiksi vaatetuksen avulla estää punkkeja pääsemästä iholle.

Luonnossa liikkuessa puutiaisilta kannattaa suojautua peittävällä vaatetuksella. Pitkälahkeiset housut, saappaat ja pitkähihainen paita tai takki suojaavat hyvin ulkoilijaa. Lahkeet kannattaa tunkea saappaiden tai sukkien sisään. Vaaleat vaatteet helpottavat puutiaisten havaitsemista.

Riskialueilla pusikot, aluskasvillisuus ja ranta-alueet vaativat ulkoilijalta erityistä huolellisuutta. Ulkoilun jälkeen on hyvä tehdä niin sanottu punkkisyyni eli puutiaistarkastus, jotta mukaan tarttuneet punkit saa napattua nopeasti pois iholta tai lemmikin turkista.

Tarkat ohjeet onnistuneeseen punkkisyyniin löytyvät THL:n sivuilta.

Lue myös nämä

X