Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Jutut

Punkit pois

05.07.2010

KirjoittajaKiti Westerback

Punkki 

Lämmin kesäsää on saanut punkit liikkelle. Purressaan ihmistä tai eläintä punkit saattavat tartuttaa borrelioosin tai puutiaisaivokuumeen. Suurelle osalle meistä perheen punkkitarkistus on säännöllinen tapahtuma.

Kun punkki löytyy, se on saatava välittömästi irti kokonaisena sahalaitaista imukärsää myöten. Riski taudin tarttumiseen kasvaa, kun punkkia väännetään, puristetaan tai se peitetään voilla. Siispä punkkipihdeillä tartutaan läheltä punkin päätä ja punkki irrotetaan varovasti ruuvaamaalla.

Uusin ase tässä taistelussa on kätevästi vaikka lompakossa mukana kulkeva luottokortin kokoinen Safecard, jota myydään apteekissa noin viiden euron hintaan. Suurennuslasilla varustettu kortti viedään punkin alle ja sen annetaan liukua rauhallisesti eteenpäin, ilman kääntämistä tai repimistä. Tanskalainen Safecard on valmistettu samasta myrkyttömästä materiaalista kuin Lego-palikat.

Kaikkia borrelioosin vaiheita hoidetaan tehokkaasti antibiooteilla. Puutiaisaivokuumetta vastaan on rokote, joka kannattaa ottaa, jos liikkuu ahkerasti ulkosaaristossa ja Ahvenanmaalla.

Punkit kiinnittyvät tietysti myös perheen laivakoiraan tai -kissaan, joten karvakansakin on skannattava joka päivä. Koirille on myynnissä lääkkeellisiä punkkipantoja. Kissoille ja koirille voi ostaa apteekista ilman reseptiä pipetillä iholle annosteltavia punkin estolääkkeitä.

Katso www.punkki.net

Kuva: www.zecken.de

 

 

X