Tilaa
Uutiset

PSS ry uusii kolme kohdetta Saaristomerellä

08.04.2013

KirjoittajaSatu Björn

PSS

Pidä Saaristo Siistinä ry:n uudessa projektissa pyritään vähentämään Saaristomerellä veneilijöiden harmaavesipäästöjä ja lisäämään ravinteiden luonnollista kiertoa. Käytännössä tämä tarkoittaa uusia kuivakäymäläratkaisuja ja astianpesupaikkojen rakentamista. Lisäksi PSS ry aloittaa ensimmäistä kertaa biojätteen keräyksen alueella.

PSS ry:n RANE-ravinnevirta-projekti käynnistyy toukokuussa 2013 ja kestää vuoden loppuun. Projektin puitteissa tehdään rakenteellisia uudistuksia kolmeen Saaristomerellä sijaitsevaan kohteeseen: Aspöön, Stenskäriin ja Helsingholmiin. Kaikissa on PSS ry:n jätehuoltopalveluita eli jätepiste ja kuivakäymälöitä.

Projektin tarkoituksena on etsiä ja toteuttaa toimintatapoja, joilla biohajoavaa jätettä voidaan käsitellä harvaan asutulla alueella eli saaristossa mahdollisimman hyvin. Saariin rakennetaan kompostorit veneilijöille, jotta orgaanisen jätteen kuljettaminen mantereelle voitaisiin minimoida. Lisäksi kohteisiin rakennetaan asianpesupaikat, jotta harmaavedet eivät päädy Saaristomerta kuormittamaan. Tärkeä osa projektia on myös kuivakäymälöiden ajanmukaistaminen.

– Perimmäisenä pyrkimyksenä on lisätä ravinteiden luonnollista kiertoa ja vähentää niiden pääsyä Saaristomerta rehevöittämään. Uudistettavat kohteet on valittu siksi, että ne ovat suosittuja saaristosatamia, joissa veneilijöitä on liikaa suhteessa kuivakäymälöiden kapasiteetteihin. Satamissa on ollut hajuongelmia eikä käymäläjäte ole kompostoitunut toivotulla tavalla, projektipäällikkö Hanna Haaksi PSS ry:stä kertoo.

Lähde: Pidä Saaristo Siistinä ry

Lisätietoja

 

 

 

Lue myös nämä

X