Tilaa
Arvostelut

Pohjoiset purjeet

27.11.2017

KirjoittajaAri Inkinen

TekijäAlpo Tuurnala

Kustantaja John Nurmisen Säätiö
Hinta 39,95 €

Meri ja laivat ovat kautta aikain, eivät vain kiehtoneet ihmisten mieliä, vaan myös olleet kanssakäymisen ja kaupan edellytys. Vieläkin Suomi on erittäin riippuvainen merenkulusta.

Insinöörikommodori evp. Alpo Tuurnalan kirja Pohjoiset purjeet kuvailee suomalaisten purjealusten tuhatvuotista historiaa ja elämää niissä ja niiden parissa.

Tuurnala on kokenut merimies, sekä sanan ja siveltimen osaaja. Teksti on rennosti etenevää. Hän on lukenut historian läksynsä huolella, siksi tarkkaan ja monipuolisesti kirjaa kertoo yksittäisten laivojen, jopa henkilöiden tarinaa huolimatta siitä, että tekijä kieltää teoksen olevan akateemisen tason tutkimus.

Eniten kirjan luvuista minua puhutteli ”arki mastojen katveessa”. Siinä kuvaillaan hyvin täsmällisesti laivaväen arkista elämää, jossa ilonaiheet ehkä ovat vähissä, mutta jossa elämä merellä ei ole vailla toivoa ja arkista romantiikkaa.

Oma lukunsa on kirjan kuvitus, joka sekin on Alpo Tuurnalan käsialaa. Pääasiassa akvarelleista koostuvat kuvat ovat merimaalauksen vaikeassa lajissa taitavia ja eloisia. Vaikka kuvitus tyylillisesti on jossain määrin epäyhtenäinen, ei se haittaa ainakaan katsojaa, jolle kuvien tarinat ovat pääasia.

Pohjoiset purjeet on kirja, joka tarjoaa mielenkiintoisen ja helppotajuisen kappaleen suomalaista purjehdus- ja purjelaivaelämää.

Suomalainen.com

 

Lue myös nämä

X