Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Testit

Pikatesti: Pyykkipojat Fixclip ja Fixclip Mini – Napakammin kaiteeseen

Niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin pyykkipojasta pystyy kehittämään edistyneemmän, erityisesti veneilykäyttöön

01.08.2021

Kirjoittajaja kuvat pasi nuutinen

Harvoin on tunnelma ennen ja jälkeen tarviketestin vaihtunut yhtä jyrkästi. Aloittaessa tuntui, että voikohan turhempaa tuotetta olla, kuin veneilijöille tarkoitettu erikoispyykkipoika. Testi päättyi pieneen innostukseen: miksi tällaisia ei ole löytynyt jo ajat sitten!

Ongelmahan on, että veneiden kaiteet on mitoitettu aivan eri perusteilla, kuin pyykkinaruksi soveltumisella. Niinpä tavalliset pyykkipojat saavat paksuista mantookivaijereista vain haparoivan otteen, putkikaiteista puhumattakaan. Ei tarvita kummoista tuulta, kun pyyhkeet ja vaatteet ovat vaarassa kuivumisen sijaan joutua täyskylpyyn satamaveteen.

Ei mikään huutavan iso ongelma, tietenkään. Juuri niin pieni, ettei siihen tule koskaan kunnolla paneuduttua. Helpompaa on kuitata vähäinen, kalvava ärsytys huokaamalla, että näin se nyt vaan on aina ollut.

Vaan eipä tarvitse olla enää, kun naapurimaassa asuu pedantteja perfektionisteja parempaa maailmaa ideoimassa. Ruotsalainen Fixclip on kehittänyt patenttiratkaisuja peräti kaksin kappalein. Idea molemmissa on käytännössä sama, toteutus ja koko hieman erilaiset.

Fixclip

Fixclip Mini

Pyykkipoikien kidat ovat kaksiosaisia. Sisemmät, hennot leuat puristavat kuivattavan kankaan kiinni kaideputkeen tai -vaijeriin. Ulommat ja vahvemmat leuat kurottavat kaiteen ympäri ja lukitsevat pyykkipojan paikoilleen. Ne myös määräävät, minkä kokoiseen kaiteeseen kumpikin malli sopii: tavallinen Fixclip nappaa kiinni 5–32 mm halkaisijoista, pienempi mini-versio (2–10 mm) on ilmeisemmin vaijereille tarkoitettu.

Isommassa Fixclipissä lukitusnivelet ovat molemmissa varsissa. Fixclip sopii vaijereihin ja putkikaiteisiin 32 mm halkaisijaan saakka.

Fixclip Minissä salpa on vain toisella puolella, mutta lukitus on silti jämäkkä. Fixclip Minin kita aukeaa suurimmillaan 10 mm, joten se sopii vaijereihin ja oikeaan pyykkinaruun.

Ja sitten vielä se paras osa: pyykkipoikien muovisten varsien puoliväleissä on yksinkertaiset nivelosat, jotka napakalla puristuksella ”nuljahtavat” lukitusasentoon. Sen jälkeen leukojen on mahdotonta avautua itsestään, ja kuivattava vaate pysyy pomminvarmasti paikoillaan.

Paitsi että sen pomminvarmuuden pohdiskelu on ainoa asia, joka pudottaa molemmat Fixclipit täyden kympin arvosanoista. Nivelosa on samaa muovia kuin muukin varsi, vain hieman ohennettuna. Jatkuva taivuttelu kiinnittäessä ja irrottaessa epäilemättä väsyttää materiaalia ajan myötä. Kuinka pitkään Fixclipit todellisuudessa kestävät käyttöä, ei ole pikatestillä ratkaistavissa.

Fixclip-pakettien hinnat ovat huomattavasti tavallisia pyykkipoikia korkeampia. Toisaalta vaikuttaa uskottavalta, ettei näitä tule karkailemaan laidan väärälle puolelle läheskään samalla vauhdilla. Ja jos yksikin mielivaate pelastuu katoamiselta, hintaero on varmasti säästetty niin rahassa kuin mielipahassa.

X