Tilaa
Testit

Pariesittelyssä Grand Soleil 40 ja Italia Yachts 12.98 – Välimeren herkut

Saman kokoiset ja tyyppiset serkukset ovat niin tasaväkisiä keskenään, että paremmuusjärjestys pitää etsiä hiuksia halkomalla. Silti ratkaisu jää lopulta makuasioiden varaan.

24.03.2023

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajaludovic Fruchaud

Kaksi venevalmistajaa melkein naapureina, vain noin sadan kilometrin päässä toisistaan Italian itärannikolla. Molemmilla on maine laatuveistämöinä ja paljon menestyneitä kilpapursia. Kumpikin esittelee lähes samaan aikaan uudet, 40-jalkaiset urheilulliset purret.

Kumpaakin valmistetaan kesympänä cruiser-mallina sekä aktiiviseen kilpailuun tarkoitettuna. Todellisuudessa, kuten nytkin, suurin osa veneistä myydään varustelulla jostain sieltä väliltä.

Italia Yachts 12.98 on kokonaan uusi pursi, ei vain päivitys samannimisestä edeltäjästään. Kisaveneen mallinimi on Fuoriserie, mutta testiin tuli hillitympi ja ehkä siksi suositumpi Bellissima. Sitä kuitenkin oli pippuroitu sen verran, että keulassa oli itsejalustuvan fokan sijaan 110 % genua inhauler-säädöllä.

Grand Soleil 40 Performance on nimestään huolimatta perusversio. Kilpailuun se viritetään Race-varusteilla. Testiveneeseen listalta oli poimittu st-fokan tilalle 130 % genua, kolmas vinssipari ruffin reunalle, avotilan mittainen levanki sekä hydraulipumppu peräharuksen kiristykseen.

Ei siis ihan tasaveroinen lähtöasetelma, vaikka molemmissa oli vertailukelpoiset laminaattipurjeet.

Grand Soleil 40

Grand Soleilin avotilan turkki avautuu perästä kokonaan ja istuen ohjataan pelkästään laidalta käsin. Paikka on matalahko (32 cm), mutta muuten erinomainen, sillä ratin etupuolelle vinssien ja vapauttajien luokse pystyy siirtymään helposti ja siinä saa jalalle tukea pedestaalista. Seisten ajaessa plotteri ja mittarit ovat hyvin esillä ratin edessä.

Valmistaja Cantiere del Pardo, Italia, edustaja Suomessa Aquastore

Grand Soleil 40 Performance

Grand Soleil 40 Performance

Italia Yachts 12.98

Italian ohjaamo on vielä mukavampi korkeamman laidan ansiosta (50 cm). Miehistö mahtuu nytkin töihin pedestaalien eteen, mutta kahden vinssiparin ja vapauttajapatterin nippu on kovin tiivis, kun siihen tulevat kaikki köydet trimmeistä nostimiin ja jaluksiin.

Italia Yachts 12.98

Italia Yachts 12.98

Lisätiedot Italia Yachts, Italia, edustaja Pohjoismaissa Italia Yachts Nordic

Lue pariesittely kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 3/2023

Lue myös nämä

X