Tilaa
Kilpailut

Ocean Globe Race: Tapio Lehtisen Galiana valmiina lähtöön

08.09.2023

Kirjoittajaja kuvat pasi nuutinen

Sunnuntaina Southamptonista starttaava Ocean Globe Race on Tapio Lehtiselle jo neljäs maailmanympäripurjehdus.

Lähtöviivalle asettuu yhteensä 14 venettä kolmessa luokassa. Kaikki kunnioittavat 50 vuotta sitten järjestetyn ensimmäisen Whitbread Round The World kisan perinteitä.

Silloin voiton vei Swan 65 Sayula II meksikolaisen Ramon Carlinin kipparoimana. Voitto viimeisteli samalla Nautorin nousun maailman arvostetuimpiin pursimerkkeihin. Se näkyy uudessakin kilpailussa, joka on yhtä paljon retro- kuin muistokisa.

Pienimmän Adventure-luokan viidestä veneestä neljä on Swaneja. Meille tutuin on Tapio Lehtisen GalianaWithSecure, Swan 55-ketsi. Torstaina se sai joukon toisena veneenä green cardin, eli järjestäjiewn virallisen hyväksynnän lähtövalmiudesta. Yksityiskohtien viimeistelyä oli vielä veneessä jäljellä, mutta tunnelma veneellä yllättävän rauhallinen lähtöhetken läheisyyteen nähden. Paikallista rikauseksperttiä odotettiin vielä uusimaan nostinten rissoja, mutta päivän miehistöpalaverissa pisin keskutelu koski kysmnystä siitä, pukeutuuko miehistö illan juhlissa puvuntakkeihin kravatin kanssa vai ilman.

Kilpailussa purjehditaan neljä etappia, joista ensimmäinen pysähdys on Kapkaupungissa. Toinen osuus välillä Kapkaupunki-Auckland alkaa 5. marraskuuta ja kolmas osuus alkaa 14. tammikuuta 2024, jolloin veneet kiertävät Kap Hornin. Uruguayn Punta del Esteen saavutaan helmikuussa. Kilpailun viimeinen osuus kohti maalia ja Southamptonia alkaa 5. maaliskuuta.

Suomalaisveneet ja -miehistöt odottavat sunnuntain starttia Ocean Globe Raceen hyvin valmistautuneina ja ja innokkaina lähtöön.

Toinen suomalaisvene on Spirit of Helsinki, joka purjehtii suuremmassa ja pelkästään Swaneista koostuvassa Sayula-luokassa. Torstaina veneen viereinen laituri täyttyi huollosta palanneista purjeista, jotka piti vielä saada ennen iltaa käyttövalmiiksi.

”Huomenna meillä on vimeinen meripäivä ennen lähtöä”, selitti kippari Jussi Paavoseppä.

”Aamulla yhdeksältä ulos ja kahdelta takaisin. Ajat sanelee vuoroveden syvyys tässä edessä.”

Lähtösatama Southampton on oikea valtamerisatama tämänkin detaljin osalta.

Katso videolta miehistön tunnelmia ennen sunnuntaista lähtöä.

Ocean Globe Race

Lue myös nämä

X