Tilaa
Kilpailut

Ocean Globe Race: Köydet irti ja matkaan

11.09.2023

Kirjoittajaja kuvat pasi nuutinen

Suomalaisveneet saavuttivat heti kilpailun aluksi kaksi voittoa ainakin henkisellä tasolla. 14 veneen fleetin irrottaessa köytensä sunnuntain aamupäivällä, GalianaWithSecure tunnustettiin selvästi tyylikkäimmäksi veneeksi ja miehistöksi laitureilla myös muiden kuin suomalaiskatselijoiden joukossa.

Swan 55 on kieltämättä kaunotar sinänsä, mutta Whitbreadin 50-vuotismuistokisaan toi ylimääräistä retrohenkeä ja arvokkuutta yhtenäisesti laivastonsinisiin puvuntakkeihin sonnustautunut miehistö, varakippari Ville Norran komea lauluesitys veneen kokassa seisten sekä järjestäjän erikoisluvalla suoritettu kunnialaukaus veneen omalla pronssikanuunalla.

GalianaWithSecure veti mastoihin koko purjevarustuksensa lähdön kevyessä tuulessa.

Lähtöä Cowesin edustan linjalta odotettiin epävarmoina kaikissa veneissä. Tuuliennuste oli hyvin kevyt ja oikullinen eikä varmoja voitu olla edes siitä, jaksavatko veneet  taistella vastaiseen vuorovesivirtaan, vai supistuuko startti riviankkurointiin ja tuulen voimistumisen odotteluun.

Ei sentään, vaan matkaan päästiin suunnitellusti kello 13. Parhaiten starttasi Jussi Paavosepän kipparoima Spirit of Helsinki eli entinen Fazer Finland, Swan 651 -sluuppi. Oivasti tuulet ja virtaukset taktikoimalla vene nousi saman tien koko fleetin kärkeen ja ohitti ensimmäisenä legendaarisen Needlesin majakan.

Solentin ulkopuolella alkoi silloin jo tuuli viritä ihan kunnon purjehdukseen kelpaavaksi, mutta pienimmän luokan veneet joihin myös GalianaWithSecure kuuluu, saivat muita pidempään kärsiä hyvin kevyestä kelistä.

VIDEO: Varakippari Ville Norra esitti GalianaWithSecuren lähtöserenadin.

Lue myös nämä

X