Tilaa
Jutut

Miskala uskalsi ajaa purjeveneellä Saimaan kanavan läpi: ”Meitä ei napattu kiinni.”

Vaikka Saimaan kanava on ollut auki, eikä ongelmista ole raportoitu, kulkijoita on ollut vain vähän yli kymmenen.

30.08.2022

Kirjoittajamarkus ånäs

Saimaan kanava on ollut kuluvan veneilykauden ajan normaalisti auki. Koronarajoitusten hellitettyä ennusteissa oli, että kulkijoita voisi olla jopa normaalia enemmän. Toisin kuitenkin kävi, kun Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan seurauksena muun muassa pakotetoimet ja ihmisten varovaisuus Venäjän arvaamattomuuden edessä hiljensivät kanavan uudelleen.

Nyt vain hyvin harva rahtilaiva tai huviveneilijä on uskaltautunut kulkemaan Suomesta Venäjän valtion alueelle linjatun Saimaan kanavan vuokra-alueen läpi.

Elokuun lopulla kokenut purjehtija Aulis Miskala kuitenkin päätti kokeilla, miten kanavasta pääsee läpi.

”Kaikki meni hienosti, niin Suomen puolella kuin myös Venäjällä, jossa palvelu pelasi mielestäni paremmin kuin aiemmin. Johtuuko siitä, että kulkijoita ei ole ollut”, kertoo Miskala.

Yhtään muuta venettä tai laivaa Miskala ei matkalla Saimaan kanavassa nähnyt.

”Tosin juuri nyt siellä on tulossa ’jälleen’ yksi suomalainen vene kanavaa ylös Saimaan suuntaan”, kertoo sulkumestari Matias Sinkko Mälkiän sulun kauko-ohjauskeskuksesta.

Sinkko laskee alustavasti, että kesän aikana elokuun 26. päivään asti veneilijöitä olisi koko kanavan läpi kulkenut 12 kappaletta. Rahtilaivoja on liikkunut vain yksi.

”Kukaan suomalainen ei ole raportoinut, että mitään ongelmia olisi ollut. Vain joitain venäläisiä veneilijöitä on käännytetty pakotetoimien vuoksi takaisin Suomeen tai sitten Venäjällä on estetty heidän pääsynsä rajan yli”, Sinkko kertoo.

Myös Miskalaa arvelutti ajaa kanavaan: jääkö sinne jumiin.

”Toisaalta uskoin selviäväni, kun olen Venäjällä purjeveneellä paljon vuosien varrella kiertänyt. Meitä ei napattu kiinni.”

Miskala on purjehdusharrastuksen lisäksi myös kilpapurjehtija. Venäjällä hän on voittanut Venäjän mestaruuden kaksi kertaa H-veneellä.

”Ensin katsoivat, että minun H-veneeni kulkee liian kovaa, ja sijoittivat minut isompien veneiden luokkaan. Sanoin, että en enää tule, jos mittausta ei suoriteta oikein. Lopulta asia saatiin kuntoon ja mitattua ORC-luokituksella oikeaan kategoriaan. Lopputuloksena oli luokkavoitto maan mestaruuskisoissa Äänisellä”, Miskala kertoo.

Miskala on seikkailijapurjehtijana kiertänyt Venäjää laajalti. Retket ovat vieneet Pietarista Laatokalle, sieltä Syväriä pitkin Ääniselle ja lopulta aina Vienanmerelle asti.

”Hyvin sieltä pääsee. Mukana sisävesillä veneessä pitää olla tosin venäjää taitava, että joidenkin patojen ja siltojen ohitus onnistuu.”

”Pisimmillään olen purjehtinut Arkangeliin saakka.”

Nyt Miskala epäilee, että Venäjälle ei ole moneen vuoteen mitään asiaa.

”Harmittaa, kun heimolaiset Aunuksessa, Petroskoissa ja vaikka Laatokan rannalla Salmissa, jossa olen syntynyt, kärsivät sodan seurauksena.”

 

Lue myös nämä

X