Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Uutiset

Miekkavalaat Oceanladiesin kimpussa

Lauma miekkavalaita hyökkäsi Espanjan rannikolla purjehtivan suomalaisnaisiston veneen kimppuun keskellä yötä. 

07.10.2021

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajaraija alapeteri

Viime vuosina on raportoitu useista miekkavalaslaumojen hyökkäyksistä veneitä kohtaan Espanjan ja Portugalin Atlantin-rannikoilla. Nyt sellaisen kohteeksi on joutunut suomalaisvene, Oceanladies-projektissa Raija Alapeterin kipparoima Carissa (Swan 441).

Sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä 3.-4.10. vene oli matkalla Espanjan La Corunasta Portoon, Portugaliin. Tuntia ennen keskiyötä ruorivahti tunsi voimakkaan iskun peräsimessä ja toinen miehistön jäsen havaitsi miekkavalaan veneen vieressä sekä paljon kuhinaa ja kuplintaa vedessä. Tietoisena miekkavalashyökkäysten vaarasta Oceanladies-ryhmä oli harjoitellut toimintasuunnitelman tilanteeseen etukäteen ja noudatti sitä: välitön yhteydenotto Espanjan viranomaisiin VHF-puhelimella, kaikki muu elektroniikka pois päältä, purjeet alas ja ruori vapaaksi.

Hyökkäys vaimeni, mutta ei loppunut. Seuraavan parin tunnin ajan noin 2-4 -metrisiksi arvioidut miekkavalaat tönivät, puskivat ja pureskelivat venettä. Sitten saapuivat Espanjan meripelastajat, jotka hinasivat Carissan turvasatamaan Finisterreen.

Sukelluksissa havaittiin vaurioiksi muun muassa halkeamia ja lohjennut pala peräsinlavassa sekä katkennut ohjausvaijeri. Korjaustyöt käynnistettiin välittömästi, sillä Carissa aikoo lokakuun loppuun mennessä Kanarialle, josta se lähtee mukaan ARC-purjehdukseen yli Atlantin.

Carissan miehistö kertoo tapahtumasta Oceanladies-Facebooksivullaan ja lisää koko projektista voi lukea Ocean Ladies -verkkosivustolta. 

Carissa nostettiin korjattavaksi Finisterressa. Työllä on kiire, sillä veneen pitää ARC-kisan lähtöön Kanarialle.

X