Tilaa
Uutiset

Meripelastusseura muistuttaa syysveneilyn riskeistä

06.10.2023

Kirjoittajaveneen toimitus

Kuvaajajukka-pekka lumilahti

Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt ovat suorittaneet elokuun loppuun mennessä yhteensä 1467 pelastus- ja avustustehtävää vesillämme. Syksyn tullen liikenne vesillä hiljenee, mutta vakavien onnettomuuksien riski kasvaa.

Vapaaehtoisten meripelastajien apua on tänä vuonna saanut 2824 ihmistä, joista 3 pelastettiin välittömästä hengenvaarasta. Kiireisintä on ollut Suomenlahdella, missä on suoritettu kolmannes kaikista tehtävistä.

”Niin tehtävien määrän kuin laadunkin suhteen ollaan hyvin lähellä viime vuotta. Tyypillinen asiakkaamme on moottoriveneilijä, joka on joutunut vesillä pulaan jonkin teknisen ongelman vuoksi”, kertoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmius­päällikkö Marko Stenberg.

Huviveneily vähenee syksyn edetessä, mutta samalla riskit kasvavat pi­mey­den, kylmien vesien sekä nopeasti muuttu­vien keliolosuhteiden takia. Marko Stenberg muistuttaa, että veneilystä voi kuitenkin nauttia pitkälle syksyyn, kunhan varautuu ja varustautuu oikein.

”Syksyllä kulkuvalojen ja huolellisen tähystä­misen merkitys lisääntyy. Säätä tulee seurata koko ajan, koska se voi muuttua yllättävän nopeasti huonok­si. Kylmyyttä vastaan kannattaa suojautua lämpi­mällä kerrospukeutumisella, jonka päällimmäinen kerros on vedenpitävä. Ja ne pelastusliivit päälle!”

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystys­kausi jatkuu paikkakunnasta riippuen marras-joulukuulle tai jäiden tuloon asti. Vesillä saa ympäri vuoden apua hätä­numerosta 112 ja meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Meripelastusseuran ylläpitämä, veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin tarkoitettu Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30 päivystää lokakuun loppuun.

Lue myös nämä

X